فهرست/چکیده

+

بخشی از متن:

مقدمه

اندروید را میتوان به عنوان یکی ازتاثیر گذارترین سیستم عامل های قرن حاضردانست.پا به پای ISOاندروید توانسته است راه را برای موبایل ها یی هموار کند که حرف جدیدی برای گفتن دارندو مفهومی نو از فناوری راعرضه کرده اند.در حال حاضر،اندروید گوی سبقت رااز حریفان ربوده ودرصدر پرکاربردترین سیستم عامل ها قرار دارد. این درحالی است که فعلا خبری از افول این سیستم عامل قدرتمند نیست!

در اینجا شما را بااندروید آشنا می کند وبا حقه ها وروش ها یی که در ادامه ارائه خواهند شد لذت استفاده از این اندروید رابیش از پیش برای شما آشکار می سازد.فقط اجازه دهید قبل از وارد شدن به این مباحث نگاهی به تاریخچه اندروید و همچنین تفاوت میان ورژن های مختلف آن در بازار بیاندازیم .شاید مبحث دوم به نظر خیلی مهم نرسد اما چون اندروید هر چند وقت یکبار با یک ورژن جدیدتربروز رسانی می شود آشنا شدن با پروسه ورژن ها امری حیاتی است.

۲-۱ تاریخ مختصر اندروید

کمتر از سه سال پیش زمانی که برای نخستین بار توسط  کنسر سیومی به  رهبری گوگل معرفی شد کمترکسی پیش بینی می کرد که در این مدت کوتاه این سیستم عامل موفق به پیشی گرفتن از سیستم عامل های پر طرفداروجا افتاده تلفن همراه چون ویندوز موبایل لینوکس وپالم شد وخود را به عنوان تهدیدی جدی برای رقبایی چون سیمین RIM و آیفون نشان دهد.اندروید پارااز این هم فراتر گذاشته و علاوه برحضور در بازار تلفن های همراه هوشمند وارد عرصه های دیگری مانند تبلت ها و حتی تلوزیون نیز شده است.

به نوشته هومن کبیری رشد اعجاب آور اندروید به گونه ای بوده است که بسیاری از کارشناسان  پیش بینی می کنند این سیتم عامل تاسال ۲۰۱۲ دومین سیستم عامل پرطرفدار تلفن های همراه جهان خواهد بود. تخمینی  که نه تنها دور از دسترس نمینماید بلکه بسیار محافظه کارانه به شمار می رود. چراکه با روند رشد این سیستم عامل واقبال شرکت های مختلف به آن کسب رتبه اول به آن نیز برای اندروید چندان دور از ذهن نیست مروری خواهیم داشت بر تاریخچه و روند شکل گیری این سیستم عامل موفقیت ها و چشم انداز آتی آن.

۲-۲  معنای اندروید

پیش از ورود به اطلاعات مربوط به اندروید نخست به آن میپردازیم. بنابرترجمه دیکشنری کمبریج اندروید این گونه تعریف شده است: (( یک ربات (ماشینی که بوسیله کامپیوتر کنترل میشود) که به گونه ای ساخته شده تا شکل ظاهری شبیه به انسان داشته باشد. )) شاید بتوان نزدیک ترین معنی در زبان فارسی به اندروید را آدم آهنی یا آدم ماشینی  دانست.

۲-۳ تولد یک آدم آهنی!

با اعلام زمان کنفرانس خبری شرکت گوگل در نوامبر سال ۲۰۰۷ دیگر تمامی  رسانه ها و افکار عمومی جهان چشم انتظار مشاهده نخستین تلفن همراه ساخت گوگل بودند .ولی غافلگیری بزرگ رخ داد.هیچ خبری از ((یک)) گوشی تلفن همراه نبود بلکه خبر داغ آن روز در مورد ورود صدها تلفن همراه در سال های پیش رو بود که توسط  شرکت های مختلف تولید می شد. ((اتحادیه  گوشی باز)) یا Open Handset Alliance  در روز ۵ نوامبر ۲۰۰۷ اعلام موجودیت کرد.۳۴  شرکت فعال در زمینه تولید نرم افزار،تولید گوشی های تلفن همراه،اپراتورتلفن همراه وتولیدکننده نیمه رساناها وپردازنده های تلفن همراه اعضای مؤسس این اتحادیه بودند.در میان نام های مشهور در بین اعضای مؤسس ،شرکت ها یی چون  سامسونگ ،LG،موتورولا، HTC، T-Mobile،NTT DOCOMO ،اینتل ،NVIDIA، تگزاس اینسترومنتس، کوآلکام ،برادکام،تلفونیکا،اسپرینت،EBAY  و البته گوگل به چشم می خوردند .اریک اشمیت مدیر ارشد اجرایی گوگل در این مراسم گفت : ((اعلام امروز بسیار جاه طلبانه تر از معرفی تنها ((یک)) تلفن گوگلی  است که در چند هفته اخیر توسط رسانه ها پیش  بینی شده بود.

از دید گاه ما پلتفرمی که ما ارائه کرده ایم ،هزاران تلفن گوناگون را به بازار روانه خواهد کرد.)) نخستین گوشی مبتنی بر اندروید توسط شرکت HTC با همکاری T-MOBAIL  تولید شد، این گوشی که به فاصله کمتر از یک سال از تشکیل اتحادیه    OPEN HANDSET ALLIANCEیعنی در اکتبر۲۰۰۸ تولید شد،در بازارهای مختلف به نام های HTC DREAM،T-MOBILE ، وEra G1 به بازار عرضه گردید.

اگر عمیق تر به اندروید نگاه کنیم ،متوجه یک کرنل لینوکس می شویم .کاربرانی که گوشی هایشان راهک می کنند خوشبختا نه یا متأ سفانه باید با دستور های PROMT دست و پنجره نرم کنند اگر چه هنوز لینوکس در ژرفای آن نفس میکشد ،اما اندروید آن قدر ها هم شبیه لینوکس نیست،چون اصلا می خواهد گذشته تاریکش را فراموش کند و یک رابطکاری را ارائه کند که هر کسی  از آن لذت ببرد.

در ادامه به این سؤال  پاسخ می دهیم  که آیا اندروید هم یکی از ویرایش های خاص لینوکس است یا خیر؟

۲-۴ آدم آهنی تقویت می شود

نهم دسامبر ۲۰۰۸ روز تاریخی دیگری برای اندروید بود. در این روز ۱۴ عضو جدید از نام های معروف صنعت تلفن همراه جهان به اتحادیه  open Handset Alliance پیوستند. در بین این نام ها باید به سونی اریکسون،توشیبا ،آسوس، گارمین ،هوآوی و آرم کرد. روند پیوستن شرکت های بزرگ به اتحادیه تا به امروز نیز ادامه داشته است و شرکت هایی چون ایسر ،آلکاتل ،لنوو،شارپ ،فاکسکان ، NEC، کیوسرا ،NXP، ST-Ericsson، مارول ،ZTE و دل نیز از جمله شرکت هایی بوده اند که به جمع پشتیبانی کنندگان اندروید پیوسته اند.

۲-۵   کپی رایت و حق امتیاز

حق امتیاز اندروید به صورت اپن سورس بر حق امتیاز آپاچی یا APACHE LICENS ارائه می گردد.بر این اساس  شرکت های عضو اتحادیه می توانند با دسترسی به کدهای اصلی آند روید آن را مطابق دلخواه خود تغییر دهند و کد تغییر یافته را بدون عودت دادن برای خود حفظ کنند.

۲-۶  توضیح انواع مدل های اندروید

۲-۶-۱   نسخه ۱ و۲

این نسخه ها  آزمایش بوده  و دارای  اشکالاتی بود که میشد در نسخه های بعدی آن، این اشکالات  بر طرف شود.

۲-۶-۲    نسخه ۱،۵-CUPCAKE

نسخه ۱/۵ اندروید نخستین نسخه ای بود که به طور رسمی منتشر شد.این نسخه اندروید مبتنی بر کرنل لینوکس  ۲۷و۶و۲ بود. ازجمله قابلیت هایی که در این ویرایش گنجانده شده بود ،باید به موارد زیر اشاره کرد:

  1. امکان ضبط فیلم از طریق دوربین فیلم برداری آن
  2. فرستادن فیلم به سایت YOUTUBE وعکس به سایت PECASAبه صورت مستقیم ازروی گوشی .
  3. صفحه کلید مجازی با قابایت پیش بینی کلمات وارد شده.
  4. پشتیبانی از پخش استریوی موسیقی از طریق بلوتوث (A2DP ) وکنترل پخش موسیقی یا ویدیواز طریق بلوتوث (  .  (AVRCPRقابلیت اتصال اتوماتیک به دستگاه های بلوتوث.
  5. امکان شخصی سازی صفحه اصلی با استفاده از ویجت ها ویا پرونده های شخصی.
  6. جابه جایی انیمیشنی تصاویر به هنگام عوض شدن صفحات.

۲-۶-۳    نسخه ۶و۱ –DONUT

در ۱۵ سپتامبر۲۰۰۹ اندروید نسخه ۱/۶ یا دونات منتشر شد.این نسخه اندروید مبتنی بر کرنل لینوکس نسخه ۲۹و۶و۲ بود و قابلیت های زیر را به اندروید افزود:

  1. بهبود در سرویس
  2. رابط کاربری یکپارچه برای دوربین عکسبرداری ،دوربین فیلمبرداری و گالری تصاویر
  3. امکان انتخاب چند عکس برای پاک کردنددر منوی گالری
  4. به روز رسانی ویژگی جست وجوی صوتی
  5. به روز رسانی ویژگی جست جو با قابلیت جستجو در موارد نشانه گذاری شده (BOKMARKS )، تاریخچه((HISTORY، اسامی (CONTACTS ) و وب از صفحه اصلی(SCREEN HOME)
  6. پشتیبانی از تکنولوژی های به روز شده CDMA/EVDO ،۱، ۸۰۲،VPN وموتور TEXT TO SPEECH
  7. پشتیبانی از تکنولوژی WVGA برای صفحه نمایش
  8. افزوده شدن قابلیت های حرکتی در سیستم عامل و ابزار برنامه نویسی برای برنامه نویسان

۲-۶-۴  نسخه ۲ و ۱،۲

هر دو نسخه ۲و۲/۱ اندروید مانند نسخه ۱/۶ مبتنی بر کرنل لینوکس ۲،۶،۲۹ طراحی شده اند. اندروید ویرایش ۲ در ۲۶ اکتبر ۲۰۰۹ معرفی شد.در سوم دسامبر۲۰۰۹SDK  نسخه ۱،۰،۲ معرفی شد و SDK ویرایش ۲/۱ در ۱۲ ژانویه ۲۰۱۰ منتشر گردید.

اهم امکانات اضافه شده به شرح زیر هستند:

  • سرعت سخت افزاری بهبود یافته
  • ویژگی چند لمسی MULTI TOUCH
  • پشتیبانی از رزولوشن های بیشتر برای صفحه نمایشس
  • رابط کاربری به روز رسانی شده
  • مرور گر اینترنتی با قابلیت پشتیبانی ازHTML 5
  • دفترچه تلفن بروز رسانی شده
  • گوگل مپ نسخه ۳،۱،۲
  • پشتیبانی از MICROSOFT EXCHANGE
  • افزوده شدن امکان فلاش داخلی برای دوربین
  • به روز رسانی صفحه کلید مجازی
  • پشتیبانی از بلوتوث نسخه ۲/۱
  • اضافه شدن قابلیت کاغذ دیواری های متحرک
  • اضافه شدن امکان ارسال فایل با استفاده از بلوتوث

FROYO 2-6-5   نسخه ۲،۲

اندروید نسخه ۲،۲ در ۲۰ مه ۲۰۱۰ معرفی شد.این ویرایش اندروید مبتنی بر کرنل لینوکس نسخه ۳۲،۶،۲ است و قابلیت های زیر به آن اضافه شده است :

  • افزایش سرعت سیستم عامل ،حافظه و عملکرد سیستم بین ۲ تا ۵ برابر نسخه ۲
  • افزایش سرعت اجرای برنامه های کاربردی با استفاده از تکنیک های JIT
  • اضافه شدن موتور جاوا اسکریپ V 8 کروم به مرورگر اینترنتی
  • افزایش پشتیبانی از MICROSOFT EXCHANGE با قابلیت هایی چون سیاست حریم شخصی به روز شده ،همسان سازی تقویم و …)
  • اندروید مارکت به روز شده با قابلیت به روز رسانی خودکار برنامه های کاربردی
  • شماره گیری صوتی و انتقال دفترچه تلفن از طریق بلوتوث
  • امکان نصب برنامه های کاربردی بر روی حافظه های جانبی
  • پشتیبانی از فلش نسخه ۱۰/۱ بهبود عملکرد دوربین در حالت های عکس وفیلمبرداری

GINGERBREAD 2-6-6 نسخه ۲،۳

نسخه ۲،۳ در روز دسامبر سال ۲۰۱۰ میلادی معرفی شد . بر جسته ترین ویژگی معرفی شده در این نسخه جدید، پشتیبانی از تراشه های NFC  (NEAR –FIELD-COMMUNICATION) است. اولین گوشی موبایل که به همراه این نسخه از سیستم عامل عرضه شد یعنی NEXUS  S  شرکت سامسونگ ،به این تراشه نامریی NFC  مجهز بود .تراشه های NFC اساسا می توانند تلفن شما را به نوعی کارت اعتباری تبدیل کنند. در شرایط ایده آل ،وقتی شما تلفن خود را مقابل سنسور ویژه یک فروشگاه حرکت می دهید ،مبلغ خریدتان بلافاصله پرداخت خواهد شد. البته هنوز هیچ راهی برای آزمایش ویژگی مذکور در دنیای واقعی وجودندارد، زیرا هیچ برنامه ای از پرداخت های موبایل پشتیبانی نمی کند.کاربران زیاذی با صفحه کلید استاندارد اندروید گوگل مشکل دارشته اند .در واقع کلید های تعبیه شده روی صفحه کلید استاندارد برای بسیاری از ما آ ن قدر کوچک و فشرده هستند که به راحتی امکان تایپ یک متن طولانی را فراهم نمیکنند.

اندروید ۲،۳ شکل کلید های صفحه کلید را تغییر داده تا به جای مربع بیشتر به مستطیل شباهت داشته باشند. از سوی دیگر ،حالا فاصله بیشتری در بین کلیدها وجود دارد .شما بلافاصله متوجه خواهید شد که استفاده از طراحی جدید کلیدها بسیار راحت تر است.یکی از نکات جالب توجه در صفحه کلید نسخه جدید اندروید این است که شما می توانید به طور همزمان کلیدSHEFT   و هرکلید حرفی را فشار دهید تا یک سمبل یا عدد را به دست آورید ودیگر نیازی ندارید که بین حالت های مختلف سوئیچ کنید.

ویژگی جذاب نسخه جدید این است که شما می توانید از صدای خود در هنگام تایپ برای تصحیح عبارات استفاده کنید . کافی  است انگشت خود را روی عبارت گذاشته و نگهدارید،حالا کلید اختصاصی کنترل صوتی ( که به یک میکروفون شباهت دارد )را روی صفحه کلید خود انتخاب کنید. اکنون می توانید عبارت صحیح را انتخاب کرده و امیدوار باشید که اندرویدآن را می فهمد.این ویژگی در آزمای ش های انجام شده به خوبی کار می کرد،اما بعید به نظر می رسد که تعداد زیادی از کاربران از آن استفاده کنند. برنامه کنترل دوربین نیز در نسخه جدید تغییر کرده و می توان گفت که استفاده از آن ساده تر و کارآمد تر شده است. این برنامه به شما امکان می دهد که به آسانی هر دو دوربین پشتی و جلویی گوشی خود را کنترل کنید.اندروید ۲،۲ به طور محسوسی سریع تر از نسخه ۲،۱ این سیستم عامل بود،اما برتری مذکور به بهای کاهش عمر باتری ابزار به دست می آمد. گوگل با برطرف کردن این مشکل ،نسخه ۲،۳ اندروید را طوری بهینه سازی کرده که بازدهی مصرف برق بهتری داشته باشد.نرم افزار در عین حال یک منوی آراسته باتری را در اختیار شما می گذارد که نشان می دهد چقدر از توان باتری خود استفاده می کنید وابزار شما پیش از نیاز به شارژ احتمال برای چه مدتی به کار خود ادامه خواهد داد.در مجموع می توان گفت که گوگل تلاش می کند تا عملکرد زیر بنایی سیستم عامل خود را بهبود بخشد. با توجه به رقابت شدیدی که در حوزه سیستم های عامل جریان دارد وسود سر شاری که در این بازار توسعه دهندگان می شود،گوگل به هیچ وجه حاضر نیست جایگاه خود را به خاطر یک اشتباه کوچک از دست بدهد.

Honeycomb2-6-7 نسخه ۳ و۳،۱ و۳،۲

HONEY COMBیا کندوی عسلی ،که این نسخه تغییرات زیادی را نسبت به ورژن های گذشته در خود نداشت و به نوعی یکی از نسخه های بی سروصدای اندروید نام گرفت و بیشتر درتبلت ها به کار گرفته شد.

Ice Cream Sandwich 2-6-8 نسخه ۴

نسخه جدید اندروید با نام  Ice Cream Sandwich یا بستنی حصیری در اکتبر ۲۰۱۱ بر روی نکسوس جدید  Galaxy Nexus معرفی و روانه بازار گشت.این نسخه تغییرات بسیار زیادی را خصوصا از نظر ظاهری و رابط کاربری نسبت به دیگر نسخه های دیگر در خود گنجانده است،این تغییر را بیشتر کسانی متوجه می شوند که تلفن خود را از ورژن قبل به این نسخه بروز رسانی کرده باشند.

گوگل در کنفرانس I/O 2012  سانفرانسیسکو آخرین سری از نسخه اندروید را معرفی و پرده برداری کرد.گوگل این نسخه را Jelly bran یا همان لوبیای (آب نبات )ژله ای نام گذاری کرد .این نسخه ویژگی و قابلیت های فراوانی دارد که تا به حال این سیستم عامل در تبلت گوگل و ایسوس با نام

ASUS GOOGLE NEXUS 7  وگلکسی نوت ۲ استفاده شده است.

  • مرکز اطلاعات و هشدارهای بهبود یافته
  • ویجت های جدید
  • بهبود عملکرد صفحه کلید(حدس کلمات)
  • تشخیص صدا و تایپ آفلاین
  • جستجوی صوتی گوگل با امکانات بیشتر نسبت به ورژن های قبل
  • به روز شدن رابط کاربری GOOGLE SEARCH
  • اضافه شدن فید های اطلاعاتی به دستگاه شما از قبیل ترافیک،آب وهوا،ورزش و…
  • پشتیبانی از زبان های بیشتر
  • ساپورت از خروجی صدااز طریق USB و HDMI
  • قابلیت رمز گذاری و بروز رسانی هوشمند نرم افزارها

توجه کنید که دستگا ه ها به طور اتوماتیک توسط گوگل آپدیت نمی شوند و به سازنده دستگاه بستگی دارد. چطور می توانید بفهمید ورژن حال حاضر گوشی شما کدام است؟ بسیار ساده است ! از صفحه خانگی ،دکمه منو را فشار داده وسپس به قسمت تنظیمات بروید.از آنجا به قسمت درباره گوشی بروید و اطلاعات نرم افزاری را انتخاب کنید. در ابتدای این اطلاعات ورژن اندروید شما مشخص شده است.

۲-۷   میزان محبوبیت نسخه های مختلف اندروید

در ابتدا باید بگوییم که نسخه بستنی حصیری توانسته در آمار وارقام جدید بیشترین رشد را داشته باشد. در ماه ژوئن فقط۷،۱ درصد از گوشی های اندرویدی مبتنی بر بستنی حصیری بوده اند که این رقم برای ژوئیه به ۱۵،۹ درصد رسیده است. با این حال باز هم نسخه های ۲،۳ و۲،۳،۷ بیشترین عدد را به خود اختصاص داده اند وبا۶۰،۶ درصد در صدر جدول قرار دارند والبته نسخه ۲،۲ اندروید یعنی با  FROYO  با ۱۵٫۵درصد در پشت سر بستنی حصیری قرار گرفته است.در حال حاضر۹۵ درصد از کاربران اندروید از نسخه های ۲و۲ به بالا بهره می گیرند.در ماه های آینده نیز به علت عرضه گوشی های هوشمند بیشتری با نسخه ۴,۰ اندروید باید منتظر رشد بیشتری بستنی حصیری باشیم ودر پایین ترین سطح آمار نسخه JELLY BEANS  فقط ۰,۸ درصد از این بازار را در اختیا ر دارد،نسخه ای که بی تردید با افزایش روز افزونی مواجه خواهد شد.

۲-۸   سرعت انتشار ویرایش های اندروید فرصت ها وتهدید ها

اندروید با سرعت اعجاب آوری در حال پیشرفت است. این امر باعث شده تا تنها برخی از شرکت ها که به طور متمرکز و با تمام توان بر روی این سیستم عامل کار می کنند،مانند موتورولا و HTC،بتوانند همگام با ارائه ویرایش های جدید اندروید گوشی های خود رابه روز کنند ولی سایر شرکت ها رفته رفته در حال عقب افتادن از این قافله هستند.به عنوان مثال باید به شرکت سونی اریکسون اشاره کرد.

این شرکت نخستین گوشی اندرویدی خود را با نام XPERIA X10  که مبتنی براندروید نسخه ۱/۶ است،به بازار معرفی کرد.سونی اریکسون رابط کاربری ویژه خود و امکانات ابتکاری فراوانی به X10  افزوده است. اوایل بهار سال جاری سونی اریکسون با خوشحالی اعلام کرد که قصد داردتا پایان سال جاری میلادی گوشی های X10خود را بانسخه ۲/۱ اندروید به روزرسانی کند.کمتر از دو هفته بعد ز نسخه ۲/۲ اندروید منتشر شد وشرکت های موتورولا و گوگل در همان زمان اعلام کردند که گوشی های اندروید و نگزوس وان خود را تا یک ماه بعد به اندروید ۲/۲ مجهز خواهند ساخت.

اتفاقی که شاید ۶ ماه بعد برای X10  سونی اریکسون بیفتد ! چنین وضعیتی برای شرکت های بزرگی چون سامسونگ و ال جی نیز وجود دارد.ای شرکت ها هم هنوز نتوانسته سرعت واکنش خودرا با سرعت سرسام آورپیشرفت اندروید هماهنگ سازند.درصورتی که این شرکت ها نتوانند به چنین هماهنگی دست یابند،شکاف بین تولید کنندگان پیشروی اندروید یعنی موتورولا و HTC با بقیه بسیار بیشتر خواهد شد.

در هر حال به نظر می رسد گوگل باید فکری به حال فاصله ایجاد شده بین رقبا بکند وگرنه بروز این ناهماهنگی بازار را نیز دچار آ شفتگی خواهد کرد. همان گونه که در سطور پیشین نیز ذکر شد در حالی که گوگل خود را برای ارائه نان زنجفیلی یعنی نسخه بعد از ۲/۲ اندروید آماده می کرد ،هنوز نیمی از دستگاه های اندروید فعال ،از نسخه پایین تر از ۲/۱ استفاده می کردند واین بدان معنااست که گوگل بسیار سریع تر از یارانش دراتحادیه OPEN HANDSET ALLIANCE  حرکت کرده است وآنها نتوانسته اند خود را با آن همراه سازند.

۲-۹   سهم بازار اندروید

سهم بازار اندروید در مقایسه با سایر سیستم های عامل تلفن های هوشمند ،رشد اعجاب آور اندروید را نشان می دهد.اندروید برای نخستین بار در سه ماهه اول سال ۲۰۱۰ توانست گوشی های بیشتری از مهم ترین رقیب خود یعنی اپل به فروش برساند. برخی کار شناسان بر این باور هستند که اگر گوگل موفق شود اپل را از پیش روی خود بردارد RTM سیمبین را نیز پشت سر خواهد گذاشت. گروهی از کارشناسان ،استراتزی اندروید درمقا بله با اپل را بااستراتژی مایکروسافت در اوایل دهه ۱۹۷۰ مقایسه می کنند.

جایی که مایکروسافت توانست با فروش حق امتیاز استفاده از سیستم عامل خود به سایر شرکت ها به سلطه مکینتاش خاتمه دهد وحالا گوگل به همین استراتژی و به کمک بزرگترین تولید کنندگان تلفن همراه مانند سامسونگ ،ال جی ،سونی اریکسون، موتورولا و اچ تی سی،قصد دارد روند رشد آیفون اپل را متوقف سازد و به نظر می رسد تا حد زیادی هم موفق بوده است.براساس آمار ارائه شده توسط شرکت ADMOB در آوریل ۲۰۱۰ تعداد گوشی های آیفون موجود در بازار ایالات متحده آمریکا ۱۰/۷ میلیون دستگاه بوده است. این در حالی است که تعداد گوشی های مبتنی بر اندروید ۸/۷ میلیون دستگاه بوده است .ذکر این نکته ضروری است که نخستین گوشی آیفون در ۲۹ ژوئن ۲۰۰۷ به بازار عرضه شد در حالی که نخستین گوشی مبتنی بر اندروید بیش از یک سال بعد ودر اکتبر ۲۰۰۸ روانه بازار شد. اما به غیر از اپل بقیه رقبا نیز از دست اندروید جان به در نبرده اند.

اندروید در سه ماه نخست سال ۲۰۱۰ توانست سهم بازار خود را از ۱/۶ درصد در مدت  زمان مشابه در سال گذشته به ۹/۶ درصد برساند وبا پشت سر گذاشتن ویندوز موبایل و لینوکس در رده چهارم پر طرفدار ترین سیستم عامل تلفن های همراه هوشمند قرار گیرد.

با اقبال بیشتر سایر تولید کنند گان به گوشی های اندروید به نظر می رسد روند رشد این سیستم عامل نه تنها کند نگردد بلکه شتاب بیشتری نیز پیدا کند .تا کنون بالغ بر ۶۱مدل دستگاه مبتنی براندروید با ۲۱ برند مختلف تولید شده است. بنابر آخرین گذارش ها در حال حاضر هر روز یکصد هزار گوشی مبتنی بر اندروید به فروش می رساند .با نرخ کنونی گوگل ۳۶ میلیون گوشی در سال به فروش خواهد رساند.این رقم زمانی معنا پیدا می کند که بدانیم شرکت اچ تی سی، چهارمین تولیید کننده تلفن های همراه هوشمند در جهان سالانه ۱۷ میلیون گوشی تلفن همراه به فروش می رساند. اچ تی سی پیش از این ۷۰ درصد گوشی های مبتنی بر اندروید را تولید می کرد.

رقمی که اکنون به زحمت به ۵۰ درصد می رساند.با نرخ کنونی ودرصورت ثابت ماندن نرخ فروش آیفون ،  اندروید خواهد توانست اپل را نیز پشت سر گذاشته و خود را به عنوان تهدیدی جدی برای RIM  مطرح  کند .شرکت های بزرگ تولید تلفن همراه اعلام کرده اند قصد دارند تولید گوشی های مبتنی بر اندروید را شتاب بخشند. فعال ترین گوشی های مبتنی بر اندروید یعنی موتورولا اعلام کرده اند تا پایان سال جاری میلادی ۲۰ مدل گوشی مبتنی  بر اندرویدبه بازار عرضه خواهد نماید. سامسونگ دومین تولید کننده تلفن های همراه در جهان هم اعلام کرد نیمی از گوشی های تلفن همراه هوشمند این شرکت در سال ۲۰۱۰ مبتنی بر اندروید خواهد بود. بقیه تولید کنندگان هم هر روز علاقه بیشتری به تولید گوشی های تلفن همراه مبتنی بر اندروید از خود نشان می دهند .با این اوصاف انتظار می رود اندروید بتواند جهشی شگرف در سهم بازار را رقم زند.

۲-۱۰   دستگاه های شاخص مبتنی بر اندروید

در بین شرکت های تولید کننده تلفن های همراه هوشمند مبتنی بر اندروید دو شرکت موتورولا و HTC تحرک بسیار گسترده تری نسبت به سایر رقبا دارند. موتورولا که زمانی دومین تولید کننده تلفن همراه جهان بود،پس از زیان دهی در دوره های مالی متوالی و کاهش چشم گیر سهم بازار در موقعیتی بهرانی قرار گرفته بود ،با تغییر ناگهانی استراتژی خود و کنار نهادن سایر سیستم های عامل تلفن همراه از قبیل ویندوز موبایل ،سیمبین و لینوکس موبایل ،تمامی تلاش خود را بر طراحی گوشی های مبتنی بر اندروید معطوف ساخت .

این شرکت توانست با استراتژی جدید خود چندین مدل گوشی هوشمند مبتنی بر اندروید به فروش برساند و با این کار پس از مدت ها سود آوری را تجربه کند .موتورولا رابط کاربری ویژه اندروید مختص به خود را با نام MOTOBLUR  طراحی کرده وبر روی گوشی های خود قرار داده است .به نظر می رسد با توجه به توانمندی های این شرکت  که خالق تلفن همراه به شمار می رود ،بتوان از هم اکنون موتورولا را طلایه دار اندروید دانست. به خصوص HTC هم باید گفت هر چند این شرکت به موازات تولید گوشی های مبتنی بر اندروید به تولید گوشی های با سیستم عامل ویندوز موبایل هم میپردازد ولی رفته رفته ،توان خود را بیشتر بر تولید گوشی های مبتنی بر اندروید هدایت می کند .

HTC علاوه بر تولید گوشی با برند خود به تولید گوشی های با برند سایر شرکت ها هم میپردازند و گوشی نگزوس وان شرکت گوگل یکی از همین نمونه ها است .گوگل تولید نخستین گوشی با نام تجاری خود را پس از اینکه شرکت سونی اریکسون از تولید آن با برند گوگل سرباز زد به HTC سپرد.بنابر آخرین آمار ارائه شده ازسویADMOB بر اساس اطلاعات ترافیک دیتای ماه مارس ۲۰۱۰ ،چیزی در حدود یک سوم تلفن های همراه فعال مبتنی بر اندروید ،مدل دروید شرکت موتورولا هستند.پس از دروید گوشی های مدل HERO با ۱۹ درصد ،DREAM  یا همان T-MOBILE  با ۱۱ درصد و MAGIC  هم با ۱۱ در صد در رده های بعدی قرار دارند.

۲-۱۱اندروید مارکت

اندروید مارکت سرویس فروش نرم افزار های کاربردی برای گوشی های اندروید است.یک برنامه کاربردی ویژه اندروید مارکت به صورت از پیش بار گذاری شده بر روی گوشی های اندروید نصب گردیده و به کا ربران امکان می دهد نرم افزارهای مورد نیاز خود را خریداری ودانلود کنند. البته تمامی نرم افزار های موجود در اندرویدمارکت فروشی نیستند بلکه بیش از نیمی از نرم افزارهای موجود در اندروید مارکت به صورت رایگان عرضه می شوند واز این نظر اندروید بیشترین درصد نرم افزار های رایگان را در بین تمامی سیستم عامل تلفن های همراه هوشمند در اختیار کار بران قرار می دهد.

هر برنامه نویس با ثبت نام ،امکان فروش برنامه های خود در اندروید مارکت را دارد.۷۰درصد از مبلغ فروش برنامه های کا ربردی به برنامه نویس تعلق می گیرد و ۳۰ درصد مابقی بین اپراتورها توزیع می شود. براساس سیاست های گوگل در حال حاضر تمامی برنامه نویسان عضو پروژه اندروید از سراسر جهان می توانند برنامه های کاربردی رایگان خود را از طریق اندروید مارکت در ۴۶ کشور عرضه کنند. برای اینکار کافی است برنامه نویسان فرمی مختصر را تکمیل کرده و البته ۲۵ دلار حق عضویت هم به گوگل بپردازند.

ولی تنها برنامه نویسان ساکن در نه کشور اتریش،فرانسه،آلمان ،ایتالیا،ژاپن، هلند،اسپانیا،انگلستان وایالت متحده آمریکا  می توانند برنامه های خود را برای فروش در ۱۳ کشوراسنرالیا،اتریش،کانادا،فرانسه،آلمان،ایتالیا،ژاپن،هلند،نیوزلند،اسپانیا،سوییس،انگلستان و ایالات متحده آمریکا در معرض بازدید خریداران قرار دهند وسایر کشورها امکان مشاهده و خرید برنامه های غیر رایگان را ندارند.

نکته جالب توجه در این زمینه عدم حضور حتی یک کشور از منطقه خاور میانه و شمال آفریقا (به غیراز اسرائیل )در لیست چهل و شش کشوری است که امکان دسترسی به اندروید مارکت را دارند! این در حالی است که گوشی های مجهز به اندروید از سوی اغلب شرکت های بزرگ از جمله موتورولا ،HTC ، سونی اریکسون ،و ال جی در این منطقه مدت ها است که به بازار عرضه شده اند.تعداد برنامه های کاربردی موجود در اندروید مارکت تا کنون نزدیک به ۵۰۰۰۰ بوده است این در حالی است که برنامه های کاربردی موجود در ITUNE برای گوشی آیفون ۱۷۵۰۰۰ برنامه بالغ می شود و از این منظر به نظر می رسد که اندروید راهی دراز برای سبقت گرفتن از آیفون در پیش دارد. ولی در هر حال باید این نکته را هم در نظر داشت که هر چند تعداد برنامه های کاربردی نشانگر اقبال برنامه نویسان به پلت،فرم مورد نظر است،ولی تعداد بسیار زیاد برنامه ها برای کاربران همیشه هم خوب نیست.چرا که آنان را مجبور می سازد تا جستجویی سخت و طاقت فرسا را برای دستیابی به برنامه مورد علاقه خود تجربه کنند . گوگل کوشیده است دسترسی به برنامه های کاربردی اندروید را به شدت محدود ساخته و تمامی دسترسی کاربران را از طریق نرم افزاراندروید مارکت نصب شده بر روی گوشی کاربران کانالیزه نماید. گوگل تا بدانجا پیش رفته است که حتی دسترسی به اطلاعات و امکان جستجوی برنامه های کاربردی اندروید از وب سایت رسمی اندروید مارکت از طریق کامپیوترهای شخصی، امکانپذیر نیست.

از طرف دیگر عدم امکان نصب نرم افزارهای دانلود شده بر روی کارت حافظه محدودیت دیگری است که کاربران برای دانلود برنامه ها از هر جای دیگری به غیر از اندروید مارکت با آن مواجه هستند.اما هنوز هم راه هایی برای دور زدن گوگل برای دستیابی به برنامه های کاربردی وجود دارد .بسیاری از برنامه نویسان از جمله شرکت های تولید برنامه های کاربردی نسخه قابل نصب برنامه های خودرا علاوه بر اندروید مارکت از طریق وب سلیت های خود نیز دراختیار کاربران قرار می دهند.علاوه بر این برخی وب سایت ها اقدام به جمع آوری و در اختیار قرار دادن برنامه های کاربردی پرطرف دار اندروید نموده اند. نمونه ای از این سایت ها ANDROIDZOOM وANDROLIB هستند.همچنین با نصب یک نرم افزار بر روی گوشی خود امکان خواهید یافت برنامه های دانلود شده بر روی کارت حافظه خود را بر روی گوشی نصب نمایید.اگر چه با استفاده از راه هایی که گفته شد امکان نصب برخی نرم افزار ها بر روی گوشی خود را خواهید داشت ، ولی باید اذعان کرد که اغلب برنامه های اندروید به ویژه برنامه های اصلی آن که توسط خود گوگل طراحی شده اند، مانند نقشه های گوگل یا برنامه گا گلز )(GOGGLE تنها از طریق اندروید مارکت قابل دسترسی هستند .پس اگر می خواهید به برنامه های کاربردی اصلی اندروید دسترسی داشته باشید ،باید از اندروید مارکت نصب شده بر روی گوشی خود استفاده کنید.

۲-۱۲  تم انحصاری سازندگان

گوگل به سازندگان این شانس را داده است تا آن ها بتوانند هر قسمتی ازاین سیستم عامل را تغییر بدهندوهمین طور رابط کاربری و یا پوسته ای ارائه می دهند که در وهله اول منحصر به فرد ودر وهله دوم متفاوت از سایر رقبا باشد. برای مثال اخیرا سامسونگ به خاطر رابط کاربی اش ،TOUCHWIZ  در آستانه اتهام بزرگی قرار گرفت چون اپل فکر کرد سامسونگ از IOS  تقلید کرده است . خوشبختانه هیچ سازنده دیگری از طرق اپل مورد اتهام قرار نگرفت چون رابط کاربری آن ها کاملا متفاوت بود.

درموردهمین رابط کاربری ،باید بگویم که هیچ منوی خاصی در اندروید تعبیه نشده است تا به شما ورژن رابط کاربری را اعلام کند.در عوض ،می توانید با تکیه بر سازنده گوشی،آن اطلاعات را به دست بیاورید.رابط کاربری HTC به نام SENSE است واین در حالی است که رابط کاربری MOTORPLA اخیرا با نام MOTOBLUR  منتشر شده است که بعد به NINJA BLUR تغییر نام دادو حالا هم هیچ نام رسمی ای ندارد!بهترین مکان برای دریافت اطلاعات تغییرات رابط های کاربری سازندگان ،وب سایت آنهاست و این در حالی است که بیشتر خصوصی سازی ها در زیر پوست اندروید سازندگان پنهان است.این خصوصی سازی ها هیچ تأثیری بر اجرای نرم افزارها نداردو فقط ظاهر را تغییر می دهد که در بخش دوم به آن پرداخته خواهدشد.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

فهرست مطالب:
اندروید
سیستم عامل    iphone
سیستم عامل  (osx
سیستم عامل لینوکس (LINUX)
فصل دوم سیستم عامل اندروید
از مدیریت تا مدیریت پروژه در خلاق ترین شرکت جهان
تولد یک آدم آهنی!
آدم آهنی تقویت می شود
 توضیح انواع مدل های اندروید:
نسخه ۶و۱ –DONUT
آیکن ها
پوشه ها
امنیت فیزیکی
دلیل برتری گوشی های اندروید در مقایسه با آیفون
فصل سوم امنیت در اندروید
بازنگری طراحی
واکنش به مشکلات
امنیت سطح کرنل و سیستم
امنیت لینوکس
 بدافزارها
 جاسوس افزار
 فیشینگ
 ویروس
 اسب تروجان
 چگونه بدافزارها به دستگاه های اندرویدی راه پیدا می کنند
 ترفندهای ساده برای محافظت از امنیت موبایل
 پیشنهاد برای استفاده از ضد بدافزار 
را جدی بگیرید

======