عنوان مقاله

+

دانلود مقاله کامل (همچنین مناسب جهت پروژه پایان نامه کارشناسی)

مقاله کامل طراحی واحد تولید الفین

مقاله کامل طراحی واحد تولید الفین

فهرست/چکیده

+

فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه:۶۷ -= مهندسی شیمی
فهرست مطالب :
مقدمه. ۱
فصل اول: اهمیت و ضرورت الفین در صنایع پتروشیمی… ۳
۱- ۱- رهبریت هزینه. ۵
۱-۲- اتیلن.. ۶
۱-۳- پلی اتیلن.. ۱۰
۱ – ۴- پلی اتیلن ترفنالات….۱۰
۱ – ۵ – پلی استایرن.. ۱۲
۱ – ۶ – پروپیلن.. ۱۴
فصل دوم: منابع وروشهای تولید الفین… ۲۱
۲-۱ – کراکینگ: ۲۴
۲- ۲- کور ه های کراکینگ: CRACKING FURNACES.. 25
۲-۲-۱- کوره های گازی: ۱۰-F-101/103(Gas Furnace) 26
فصل سوم: شرح روشهای فرایند تولید الفین… ۲۷
۳- ۱- کراکینگ: ۲۸
۳-۲- قسمت گـــــرم: HOT SECTION… 31
۳-۳- جدا سازی اولیه : (Primary Fractionator) 31
۳-۴- کمپرسور گاز کــراکینگ:(Cracked Gas Compression) 33
۳- ۵- تخلیه کندانسهای فشار بالا:(HP Condensate Handling) 37
۳ – ۶- حذف گازهای اسیدی: ۳۹
۳ – ۷- خشک کردن گاز کراکینگ:Gracked Gas Drying. 42
۳ – ۸- بازیابی اتیلن ومتان زدایی: Ethylene Recovery And demethanisation
۳- ۹- سرد سازی گاز کراکینگ : (Cracked gas chilling) 45
۳ – ۱۰ – خالص سازی هیدروژن :Pressure Swing Adsorption (PSA) 47
۳ – ۱۱- متان زدایی: ۴۸
۳- ۱۲- خالص سازی برش های C2: 49
۳-۱۴- هیدروژناسیون استیلن: ۵۰
۳- ۱۵- احیاء کاتالیست: ۵۲
۳-۱۶- حذف روغن سبز. ۵۲
۳- ۱۷- جداکننده اتیلن: ۵۳
۳ – ۱۸- جداسازی برش :C3.. 54
۳- ۱۹- هیدروژناسیون برش C3: 55
۳- ۱۹- ۱- C3 Stripper: 55
۳- ۲۰- جدا کننده پروپیلن.. ۵۶
۳- ۲۱- خالص سازی برشC4: 57
۳-۲۱- ۱- هیدروژناسیون برش C4: 58
فصل چهارم: سیستم های تبرید و طراحی بخشی از واحد تولید الفین… ۵۹
۴- ۱- سیستمهای تبرید. ۶۰
۴- ۱- ۱- سیکل تبرید پروپیلن: ۶۰
۴-۱- ۲- سیکل تبرید اتیلن: ۶۳
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
مقاله کامل طراحی واحد تولید الفین

مقاله کامل طراحی واحد تولید الفین

مقدمه :
صنعت پتروشیمی در ایران تحولات ودگرگونی های فراوانی داشته است . تحولاتی که این صنعت عظیم را رفته رفته به صنعت اول کشور تبدیل می کند. بطوریکه تولید هشتصد هزار تن انواع محصولات پتروشیمی در پایان جنگ تحمیلی (۱۹۸۸ ) به سی وپنج میلیون تن در پایان برنامه سوم اقتصادی افزایش خواهد یافت که از این مقدار ،شش میلیون تن انواع پلیمر خواهد بود.
با توجه به دارا بودن یکی از بزرگترین میدانهای گازی جهان ،چنین احساس می شود که رسیدن به ظرفیتهای بالای تولید ،کاملاً دست یافتنی می باشد . 
صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از منابع تا مین نیازهای بسیاری از صنایع داخلی ، صدور وتولید فرآورده های خود ومنبع مهم ارز آوری و اشتغال زایی برای کشور ، از جایگاه ویژه ای برخوردار است . براین اساس در چهار چوب برنامه سوم توسعه اقتصادی کشور ،طرحهای پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی – انرژی پارس جنوبی پیش بینی شده است.
طرح مجتمع الفین دهم (پتروشیمی جم) یکی از طرحهای برنامه استراتژیک توسعه صنایع پتروشیمی کشور می باشد که مراحل مقدماتی وتوجیهات فنی واقتصادی آن در سال ۱۳۷۸ در مدیریت برنامه ریزی وتوسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام گرفته وشروع مراحل اجرایی آن در سال ۱۳۷۹ به شرکت پتروشیمی جم واگذار گردید.
این مجتمع که در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی قرار دارد شامل واحد های الفین،پلی اتیلن سبک خطی ، پلی اتیلن سنگین ، پلی پروپیلن هر کدام به ظرفیت ۳۰۰ هزار تن در سال، واحد منو اتیلن گلایکول به ظرفیت ۴۰۰ هزار تن در سال و دی ، تری اتیلن گلایکول ، جمعاً به میزان ۴۳ هزار تن در سال می باشد.
ضمناً واحدهای آلفا الفین به ظرفیت ۲۰۰ هزار تن وواحد بوتادین به ظرفیت ۱۳۰ هزار تن در سال ، واحدهای دیگر این مجتمع می باشد.
واحد الفین مجتمع پتروشیمی جم ، با ظرفیت یک میلیون و۳۲۰ هزار تن در سال اتیلن ، بزرگترین واحد الفین در جهان می باشد . (در حال حاضر بیشترین رقم تولید متعلق به واحد پتروشیمی نووا (NOVA) در کانادا می باشد که ظرفیت اسمی آن ۱۱۵۰۰۰۰ تن در سال اتیلن است.)
میزان سرمایه گذاری ارزی پتروشیمی جم ۹۸۰ میلیون دلار وریالی آن ۳۱۹۰ میلیارد ریال وارزش تولیدات آن ۹۰۴۱ میلیارد ریال برآورد شده است.
از یک واحد تولید الفین محصولات متنوعی بدست می اید که هر کدام دارای مخازنی می باشند که عبارتند از:
– مخزن اتیلن
– مخزن پلی اتیلن
– مخزن پلی اتیلن ترفتالات
– مخزن پلی ایستایلن
– مخزن پروپیلن
– مخزن پلی پروپیلن
– مخزنPVC
امروزه تقریبا(حدود ۲/۱ میلیارد نفر)از در آمدی برخوردار هستند که میتوانند مشتری بالقوه محصولات صنایع شیمیایی باشند.۹۰ درصد این جمعیت در کشور های توسعه یافته اروپایی وناحیه نفتا و ژاپن زندگی میکنند. انتظار میرود در طول دهه آینده بازار صنعت شیمیایی تقریبا به دوبرابر افزایش یابد که با این حساب ۲۹ درصد از جمعیت دنیا به عنوان مشتری های بالقوه در نظر گرفته خواهند شد.
این رشد عمدتا در اقتصادهای نوظهور اتفاق خواهد افتاد وبزرگترین موتور این رشد، چین خواهد بود که انتظار میرود بازار آن در حدود ۱۰ برابر یابد.
شایان ذکر است که هم اکنون ایالات متحده آمریکا اروپا و ژاپن کش.رهای مسلط بربازار محصولات پتروشیمی هستند و کاناده، و عربستان سعودی وکشور های جنوب شرقی آسیا نیمی از محصولات پتروشیمی چهان را تولید می کنند. شرکت های سایبک عربستان با تولید ۲۲ میلیون و۹۳۴ هزارو ۶۴۵ تن، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تولید ۱۷ میلیون ۱۴۵ هزار و ۳۸ تن، صنایع قطر با تولید ۵ میلیون ۶۵ هزارو ۵۰۰تن، شرکت نفت قطر با تولید ۴ میلیون ۵۱۹ هزارو۶۸۰ تن، وشرکت ملینفت لیبی با تولید ۶ میلیون ۴۴۱ هزارو ۲۴ تن، شرکت برتر تولید کننده محصولات پتروشیمی در جهان می باشند.
۱- ۱- رهبریت هزینه
سومین عامل اساسی موفقیت کهدر طول چند سال گذشته به عامل عمده تبدیل شده است. رهبریت هزینهاست. در حال حاضر به دلیل اینکه دسترسی به تکنواژی تسهیل شده لاست، برتری روش تولید وکیفیت یکفرض مسلم محسوب می شود.در دهه ۹۰ با بهبود تکنولژی وارائه ابزار های جدید نظیر سیستم های کنترلی وکاتالیست ها، رویکرد های مقاسیه هزینه وبهبود هزینه در راس اهمیت قرار گرفتند. سازندگانی که موفق به ماندن در گورس منحنی تجربه نشدند(یعنی نتوانستند با رعایت حجم تولید وبهره وری، بطور مداوم هزینه های تمام شده خود را کاهش دهند) توان رقابتی خود را از دست داده اند.
به طور کلی امروزه رقابتمندی در هزینه، تنها یک شرط لازم محسوب می شود. موضوع رقابتمندی هزینه ها یکچالش دنباله دار است که در ارپاو آمریکای شمالی از ابعاد گسترده تری برخوردار است؛ در این مناطق، تکنولوژی های قدیمی باید با تکنولوژی های پیشرفته در مناطق تولیدی نوظهور در منطقه خاورمیانه به رقابت بپردازند . در اینمیدان رقابت، جستجوبرای یافتن را هایی که بتواند در آینده،
رقابت مندی هزینه را بهبود ببخشد به صورت مداوم ادامه دارد. با این وجود هنوز تشخیص بر این است که بین ۵۰ تا ۷۰ درصد از هزینه تولید پلی اافین را ماده اوبلیه تشکیل می دهد. لذا اگر گفته شود؛ دسترسی به مواد خام مزیت دارد یک عامل حیاتی ولازمبرای کسب موفقیت است. جای تعجب نخواهد بود این واقعیت در آینده نیز صادق خواهد بود.
با توجه به موارد فوق هزر چه محصولات تولیدی به گاز طبییعی نزدیک تر باشند، سرمایه گذاری در آنها مطلوب تر خواهد بود که در این ارتباط می توان محصولاتی نظیر اتیلن، متانول، اوره وآمونیاک که از دو خوراک متفاوت از جمله گاز می توانند تولید شوند اشاره نمود.
مقاله کامل طراحی واحد تولید الفین

مقاله کامل طراحی واحد تولید الفین

۱-۲- اتیلن
اتیلن به دلیل حجم، تعداد مشتقات،قیمت فروش ونیز نقش آن به عنوان مهم ترین خوراک در صنعت پتروشیمی، به عنوان محصول پایه این صنعت به شمار می آید. اتیلن ماده خام تولیدی بسیاری از انواع پلاستیک ها، فیبرها و الاستومرها به شمار می آید وماده اولیه مهم برای تولید بسیاری از ترکیبات آلی پرمصرف در صنعت به شمار
می رود. اتیلن با پلیمریزه شدن تبدیل به محصولات مهم و با ارزشی نظیر پلی اتیلن، پلی وینیل کلرید(PVC)و … می شود. ضمن اینکه با تبدیل شده با بنزینف اتیل بنزین ایجاد می کند که ماده اصلی پلی استر می باشد.
و…

======