عنوان مقاله

+



فهرست/چکیده

+

فهرست مطالب

فصل اول: تعاریف و اصطلاحات   ۱
۱- (ISO)   ۱
۲- ISO 9000   ۱
۳- فرآیند   ۳
۴- فرآورده   ۳
۵- مشتری   ۴
۶- تامین کننده   ۴
۷- کیفیت   ۴
۸- سیستم   ۴
۹-استاندارد   ۵
۱۰- تطابق   ۶
۱۱- بازرسی   ۶
۱۲- خود بازرسی   ۶
۱۳- خط مشی کیفیت   ۶
۱۴- مدیریت کیفیت   ۷
۱۵- کنترل کیفیت   ۷
۱۶- تضمین کیفیت   ۷
۱۷- نظام کیفیت   ۷
۱۸- اقدام اصلاحی   ۸
۱۹- رفع عدم تطابق   ۸
۲۰- ادله معتبر   ۸
۲۱- برنامه کیفیت   ۸
۲۲- ممیزی کیفیت   ۹
مرور مطالعاتی   ۹
فصل دوم:      ۲۰
سابقه ایزو   ۲۰
چطور باید شرکت در راه ایزو قدم بردارد؟   ۲۵
تعریف های عمومی بر اساس استاندارد ISO 8402   ۳۲
کیفیت(Quality):   ۳۲
جوهره(entity):   ۳۲
فرآیند(Process):   ۳۲
رویه(Procedure):   ۳۲
فرآورده(Product):   ۳۲
خدمت(Service) :   ۳۳
ارایه خدمت(service delivery) :   ۳۳
سازمان (Organization) :   ۳۳
ساختار سازمانی (Organizational Structure) :   ۳۴
مشتری(Custromer) :   ۳۴
تامین کننده (Supplier) :   ۳۴
   ۳۴
فصل سوم: برنامه کیفیت(Quality Plan)و بندهای استاندارد ایزو ۹۰۰۰ ایران   ۴۱
برنامه کیفیت(Quality Plan):   ۴۱
فصل چهارم:    ۴۹
توضیحاتی در مورد مستند سازی   ۴۹
عناصر تشکیل دهنده استاندارد ایزو۹۰۰۰   ۴۹
مراحل مستند سازی روشهای اجرایی   ۵۱
برآورد هزینه های اجرایی ISO 9000   ۵۴
فصل پنجم:  پیاده سازی بند های مطروحه در کارخانه آزمایش   ۵۶
معرفی شرکت کارخانه های صنعتی آزمایش   ۵۶
توضیحات مختصری درباره قسمت تولید کارخانه   ۵۹
بازرسی و آزمایش   ۶۰
   ۶۰
بازرسی و آزمایش به هنگام دریافت   ۶۲
بازرسی و آزمایش در حین فرایند   ۶۷
روش اجرایی بازرسی قطعات در حین ساخت   ۶۹
مسئولیتها:   ۶۹
تعاریف :   ۷۰
مورد بازرسی :   ۷۱
کنترل محصول نامنطبق:   ۷۱
نحوه ثبت سوابق:   ۷۱
تایید کارت شناسایی   ۷۲
اولین قطعه تولیدی   ۷۳
بازرسی زنبه ای قطعات تولیدی   ۷۵
تشریح ملزومات بند ۱۱/۴ ( تجهیزات بازرسی،اندازه گیری و آزمون )   ۸۳
نیازمندیها   ۸۴
خرید تجهیزات جدید   ۸۸
نگهداری و تعمیرات و کالیبراسیون   ۸۸
آموزش بکارگیری و نگهداری و تعمیرات تجهیزات آزمایش   ۸۹
کالیبراسیون تجهیزات   ۸۹
   ۹۱
سوابق کالیبراسیون   ۹۱
تاثیر شرایط محیطی روی اندازه گیریها   ۹۲
جابجایی و کنترل تجهیزات اندازه گیری   ۹۳
تعمیر ابزار و تجهیزات اندازه گیری،بازرسی و آزمون:   ۹۸
برنامه ریزی زمانبندی کالیبراسیون:   ۹۹
استانداردها و مراجع :   ۹۹
ابزارهای خارج از دقت:   ۹۹
منابع:   ۱۱۶

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

فصل اول: تعاریف و اصطلاحات
بمنظور آشنایی هر چه بیشتر با سری استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ برخی از تعاریف آن اصلی که در این تحقیق بکار رفته است به شرح زیر ارائه می‌گردد.
۱- ایزو (ISO)
ایزو مخفف سازمان بین المللی استاندارد می‌باشد که وظیفه تدوین استاندارد های اساسی در زمینه‌های مختلف و در سطح بین‌المللی را به عمده دارد اینگونه استاندارد ها ارزش جهانی داشته که بعضی از کشورهای عضو سازمان بین‌المللی استاندارد ،‌استانداردهای تدوین شده را مستقیماً به عنوان استاندارد ملی یا استاندارد‌های مشترک پذیرفته‌اند و برخی دیگر آنرا با تغییراتی به عنوان استاندارد ملی خود برگزیده‌اند.
۲- ISO 9000
عدم وجود اطمینان کافی از کیفیت و خدمات برای خریداران و فروشندگان زمینه را فراهم نمود تا قوانین و روشهایی تدوین گردد که این عدم اطمینان از سطح کیفی محصولات و خدمات کاهش یابد. این وظیفه مهم را سازمان بین‌المللی استاندارد به عهده گرفت و با بهره گیری از استانداردها و تجارب موجود و همچنین مشارکت کارشناسان و متخصصان کشورهای عضو اقدام به تدوین استانداردهایی تحت عنوان سیستم‌های کیفی نمود که این استاندارد به سری ۹۰۰۰ معروف هستند بطور کلی استاندارد های سری ۹۰۰۰ از شش استاندارد تشکیل شده است که یک استاندارد در مورد واژه‌ها و دو استاندارد راهنما برای بکارگیری مدلهای تضمین کیفیت و سه مدل تضمین کیفیت می‌باشد که هر کدام بطور مختصر زیر تعریف می‌‌گردند :
۱) مدل استاندارد ۹۰۰۱
این استاندارد در برگیرنده ضروریات در کل ساختار یک سازمان برای تضمین کیفیت در تمامی مراحل شامل طراحی، توسعه، تولید، نصب، تاسیسات و خدمات می‌باشد.
۲- مدل استاندارد ۹۰۰۲
این استاندارد در برگیرنده ضروریات برای تضمین کیفیت فقط در بخش تولید و نصب می‌باشد در این استاندارد توانایی واحد تولیدی یا شرکت خدماتی فقط در بخش تولید و تاسیسات مورد ارزیابی و تطبیق قرار می‌گیرد.
۳- مدل استاندارد ۹۰۰۳
این استاندارد در برگیرنده نیازها برای تضمین کیفیت در بازرسی و آزمون نهایی است در این استاندارد توانایی واحد تولیدی یا شرکت خدماتی در بازرسی و آزمون نهایی مورد ارزشیابی و تطبیق قرار می‌گیرد بنابراین شرکتها و موسسات تولیدی و خدماتی می‌توانند بنا به ضرورت و نیاز سازمان خود یکی از سه مدل فوق را جهت اجرای استاندارد جهانی انتخاب و پس از اجرا از سازمان معتبر جهانی درخواست گواهینامه نمایند . بدیهی است که مدل ۹۰۰۱ بخاطر اینکه تمامی واحدها و بخشهای تولید را تحت تاثیر قرار می‌دهد نسبت به دو مدل دیگر از اعتبار بیشتری برخوردار است.
۴-مدل استاندراد ۹۰۰۴
این استاندارد بین‌المللی یک مجموعه ثابتی از عناصر را توصیف می‌کند که به وسیله آن می‌توان سیستم‌های مدیریت کیفیت را توسعه داده و اجرا نمود انتخاب عناصر مناسبی که در این استاندارد بین‌المللی گنجانده شده و حدود پذیرش و کاربرد این عناصر توسط یک شرکت، بستگی به عوامل مانند بازار مورد نظر ماهیت فرآورده، فرآیندهای تولید ونیازهای مشتری دارد در نتیجه در این گروه از استاندارد ها به روشهای آماری تعیین نیاز مشتریان ،‌تعیین مسئولیت‌های کارکردی بخش‌ها در این رابطه و اهمیت تعیین سود وزیانهای بالقوه که متوجه سازمان اسب تاکید می‌گردد ..
۳- فرآیند
مجموعه‌ای از منابع و فعالیتهای مرتبط که ورودی‌ها را به خروجی تبدیل می‌کند منابع شامل نیروی انسانی تجهیزات، وسایل ، تکنولوژی و روشهای انجام کار می‌باشد.
۴- فرآورده
نتیجه فعالیتهای یا فرآیندها را فرآورده گویند فرآورده‌ها می‌تواند شامل خدمات، سخت افزار ، مواد فرآیند نشده، نرم افزار و یا ترکیبی از آنهاست همچنین فرآورده ممکن است ملموس باشد ( مثل مجموعه‌ها و مواد) یا غیر ملموس (مثل اطلاعات) یا ترکیبی از آنها باشد.
۵- مشتری
دریافت کننده فرآورده‌هایی که توسط تامین کننده فراهم شده است را مشتری گویند در شرایط قراردادی می‌توان مشتری را خریدار نامید . واژه مشتری ، مشتری نهایی، مصرف کننده تاجر یا خریدار را شامل می‌گردد.
مشتری می‌تواند داخلی (کارکنان سازمان) یا خارجی باشد .
۶- تامین کننده
سازمانی است که فرآروده‌هایی را برای مشتری تهیه می‌کند تامین کننده می‌تواند تولید‌کننده، پخش کننده ، وارد کننده ،‌مونتاژ کننده و یا سازمان خدماتی باشد تامین کننده می‌تواند داخل و یا خارج سازمان باشد
۷- کیفیت
مجموعه ویژگیهای یک جوهره که در برگیرنده توانایی آن در برآوردن نیازهای بیان شده تلویحی باشد البته واژه کیفیت را به تنهایی نباید درجه عالی بودن و برتری از دیدگاهی مقایسه‌ای و یا از نظر کمی و یا از نظر کمی برای ارزیابی فنی بکار برد برای بیان این مفاهیم باید صفات مناسبی را بکار برد مانند کیفیت نسبی ، سطح کیفیت.
۸- سیستم
واژه سیستم به زبان ساده یعنی یک کل سازمان یافته‌ یا پیچیده و یا به عبارت دیگر سیستم ترکیبی از چند جزء یک کل واحد یا پیچیده‌ای را تشکیل دهند ، گفته می‌شود برای سیستم تعاریف مختلفی ارائه گردیده که ذیلاً به بعضی از آنها اشاره می‌گردد.
پرتالنفی ، سیستم را مجموعه‌ای از واحدهای مرتبط به یکدیگر تعریف می‌کند.
سیستم عبارت است از آرایش منظم اجراء و عناصر که به منظور تامین یک هدف معین و مشخص طراحی شده است.
سیستم عبارت است از یک گروه بندی منتظم از عناصر مجزا ودر عین حال مرتبط هستند یعنی آن را معمولاً به معنای معیار ، مقیاس ،‌میزان مدل ، الگو، نمونه، اندازه و امثال آن استعمال می‌‌کنند و بسیاری از مردم از معنی دقیق آن در علم و صنعت و تکنولوژی آگاهند اما این وصف تعریف دقیق استاندارد از نظر علمی و فنی بسیار دشوار است تا کنون تعاریف فراوانی از استاندارد شده است که در اینجا تعدادی از این تعاریف ارائه می‌گردد.
۹-استاندارد
نوشته‌ای است که از طرف یک سازمان مشخص پذیرفته و تحت همین عنوان منتشر شده و متضمن راه حلی برای انجام دادن یکنواخت یک وظیفه فنی باشد که به نحو مکرر روی می‌دهد.
استاندارد کردن عبارتست از کار تنظیم و کاربرد قواعدی برای یک اقدام منظم درباره فعالیت خاص برای منفعت همه آنهایی که زیربط‌اند و با همکاری آنهابه منظور ایجاد صرفه‌جویی کلی مطلوب با توجه به شرایط عملکرد و نیازمندیها ایمنی .
استاندارد کردن از دیدگاه صنایع که در یک بازار خاصی اعمال شود عبارت است از توافقی در زمینه کاربرد یکنواخت تکنولوژی بین رقبا و مشتریان آنها برای بهتر کردن کیفیت و حصول اطمینان از کار یک محصول با قیمتی مناسب و عرضه مداوم و ایمنی مصرف کننده و حفاظت محیط و سازگاری کالاها و خدمات با یکدیگر و با هم کارکردن آنها و سازده کردن به منظور بهتر قابل مصرف شدن آنها و کارآئی تولید.
۱۰- تطابق
برآورده شدن خواسته‌هایی مشخص را تطابق گویند.
۱۱- بازرسی
فعالیتهایی چون اندازه گیری ،‌بررسی ، سنجش و آزمایش یک یا چند خصوصیت یا جوهره و مقایسه نتایج آن با خواسته‌هایی مشخص و تعیین اینکه هر یک از خصوصیات با مشخصات معین تطابق دارد یا خیر.
۱۲- خود بازرسی
بازرسی کارهای انجام شده توسط انجام دهنده کار بر طبق مقررات مشخص را خود بازرسی گویند.
۱۳- خط مشی کیفیت
تمایلات و سخت گیریهای کلی یک سازمان نسبت به کیفیت که توسط مدیریت عالی آن بطور رسمی بیان می‌گردد . خط مشی کیفیت یک از عناصر کلی سیاست شرکت است که توسط مدیریت عالی آن شرکت تعیین می‌گردد.
۱۴- مدیریت کیفیت
تمامی فعالیتهای، مدیریتی که خط مشی کیفیت ،‌اهداف و مسئولیتها تعیین نموده و آنها را با وسایلی چون برنامه ریزی ، کیفیت ، کنترل کیفیت، تضمین‌کیفیت‌، بهبود کیفیت و در درون نظام کیفیت به اجرا در‌ می‌آرود.
۱۵- کنترل کیفیت
فنون عملیاتی و فعالیهای که برای برآوردن خواسه‌های کیفیتی بکار گرفته می‌شوند را کنترل کیفیت می‌گویند کیفیت عبارت است از بکار بردن فنون عملیاتی و فعالیهایی به منظور تحت نظر گرفتن فرآیند و همچنین حذف علل عملکرد نامطلوب در تمام مراحل حلقه کیفیت برای دست یافتن به نتایج موثر اقتصادی.
۱۶- تضمین کیفیت
تمامی فعالیتهای برنامه ریزی شده‌ایکه در نظام کیفیت پیاده شده و به میزان لازم قابل نمایش باشد از اینکه یک جوهره خواسته‌های کیفیتی را برآورده سازد تضمین کیفیت را تامین می‌نماید.
۱۷- نظام کیفیت
ساختار سازمانی، مسئولیتها، دستورالعمل ها، فرآیندها و منابع مورد نیاز برای اجرای مدیریت کیفیت را نظام کیفیت گویند.
۱۸- اقدام اصلاحی
اقدام انجام شده به منظور از بین بردن علل عدم تطابق ،‌نقص و یا دیگر موقعیتهای نامطلوب موجود و جلوگیری از تکرار آن که این اقدام ممکن است مستلزم تغییراتی در روش‌ها و سیستم‌ها در هر مرحله از حلقه کیفیت بمنظور بهبود کیفیت باشد.
تمایزی بین اصلاح و اقلام اصلاحی وجود دارد اصلاح به نتایج یک عدم تطابق موجود اشاره داشته و به تعمیرات دوباره کاری و تنظیم مربوط می‌گردد در حالی که اقدام اصلاحی به حذف یک عدم تطابق می‌پردازد.
۱۹- رفع عدم تطابق
اقدام انجام شده به منظور رفع عدم تطابق از یک جوهره و تعیین تکلیف این اقدام می‌تواند بصورت یک اقدام اصلاحی مانند تعمیر دوباره‌کاری، درجه بندی مجدد، صدور مجوز و پذیرش عدم تطابق و اصلاح یک مدرک یا خواسته باشد.
۲۰- ادله معتبر
اطلاعاتی که بتوان و صحت آن را بر اساس واقعیات بدست آمده از طریق مشاهده ، اندازه‌گیری، آزمون و یا دیگر وسایل ثابت نمود.
۲۱- برنامه کیفیت
مدرکی که در آن روشهای کیفیتی خاص ، منابع و مراحل فعالیتهای مربوط به هر یک از فرآورده‌ یا پروژه و یا قرار داد معین شده است.
۲۲- ممیزی کیفیت
انجام بررسیهای مستقل و سیستماتیک برای تعیین اینکه فعالیتهای کیفیتی و نتایج بدست آمده از آن با ترتیبات برنامه ریزی شده مطابقت دارد و آیا این برنامه برای رسیدن به اهداف کیفیتی مناسب بوده و به نحوی موثر اجرا می‌گردند.
مرور مطالعاتی
در دنیای رقابتی امروز کیفیت به مهمترین موضوع مورد توجه تولید کنندگان و تامین کنندگان تبدیل شده است و در این میان مدیریت کیفیت به عنوان جامع‌ترین نوع توسعه و پیشرفت سازمانها در نیل به کیفیت برتر مورد توجه جدی مدیران قرار گرفته است از اینرو درک و شناخت دقیق مفهوم کیفیت،‌ اصلی اساسی و حیاتی برای دستیابی به این مهم است کیفیت بطور خلاصه عبارتست از ارضای نیازهای مشتری و تطابق محصول با هدفی (ارضاء کلیه انتظارات خریداران کالا یا خدمات) که این محصول بخاطر آن تولید شده است تعریف فنی کیفیت در سری ۸۴۰۲ استانداردهای بین‌المللی سازمان بین المللی استاندارد به اینصورت تعریف شده است که :
کیفیت عبارت است از کلیه ویژه‌گیها ومشخصات یک محصول یاخدمت که قابلیت آنرا در ارضاء نیازهای از پیش تعیین شده رقم می‌زند.
برای دستیابی به کیفیت جامع ایزو ۹۰۰۰ می‌تواند به عنوان نقطه آغازین از حرکت به کمک مدیران باشد که لازم است اطلاعاتی در زمینه استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ بطور خلاصه آورده شود.
سازمان بین‌المللی استاندارد برای اولین بار در سال ۱۹۸۷ به انتشار سری استانداردهای بین‌المللی کیفی که به ISO 9000 شهرت یافته‌اند اقدام نمود از ویژگیهای این استانداردها متمرکز و دقت کافی آنها به ایجاد هماهنگی کامل بین تکنیکها و مفاهیم کنترل کیفی در سطح جامع فراگیر است.
در این رابطه علاقه شرکتهای صنعتی و بازرگانی به سری استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ که در اصل شامل استاندارد های مدیریت و تضمین کیفیت است دال بر افزایش آگاهی شرکتها در این زمینه است این استانداردها مدیران سازمانها را در اتخاذ و اجرای مجموعه تغییراتی که باهدف افزایش کیفیت اعمال می‌شوند یاری می‌دهند سری ایزو ۹۰۰۰ آنچنان بوسیله جوامع و شرکتهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است که اساس و بنیان استانداردهای ملی آنهارا دچار تحول و دگرگونی وسیعی نموده است شاید یکی از عواملی که موجب پذیرش همه جانبه این استانداردها شدهاست ناشی از کاربردموفقیت آمیز آنها در افزایش کیفیت محصولات هندی است. از سوی دیگر سری استاندارد های ایزو بطور جامع و فراگیر کلیه مفاهیم مدیریت را راهبردهای کیفی و نیز مدل‌های مناسب برای تضمین کیفیت را شامل می‌گردد.
این استانداردها با برخورداری از ساختاری مناسب بگونه‌ای ترکیب یافته‌اند که می‌توان آنها را بر اساس یک روش ساده شماره گذاری بخاطر سپرد. این ویژگی استانداردهای سری ایزو ۹۰۰۰ پیامدهای جالب توجهی برای بازارهای تجاری،‌صنعتی جهان داشته‌اند کمیته‌فنی سازمان بین‌المللی استانداردها موسوم به کمیته ۱۷۶ در سال ۱۹۷۹ تشکیل گردید کیفیت را از نقطه نظر نیازهای صنعتی و تجاری مورد توجه و تاکید مجدد قرار داد در این رابطه می‌توان اذعان نود که اقبال سری استانداردهای ۹۰۰۰ تا حد زیادی به موفقیت های این کمیته بستگی دارد بطوریکه اخیراً بر اساس این استاندارد ها ،‌استانداردهای بین المللی دیگری در ارزیابی کیفیت، تضمین کیفیت و… تدوین و مورد استفاده قرار گرفته‌اند بعلاوه این استانداردها خود بخشی از استانداردهای سری ایزو ۹۰۰۰ هستند و بقیه سری استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ حتی استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ را نیز شامل می‌گردد.
ایزو ۹۰۰۰ انتخاب و اجرای استانداردهای مربوط به مدیریت کیفیت و تضمین کیفیت
ایزو ۹۰۰۱ مدل اجرای تضمین کیفیت در کلیه مراحل طراحی، تولید ،‌بازرسی و خدمات پیش از فروش
ایزو ۹۰۰۲ مدلی برای تضمین کیفیت در مراحل تولید و نصب و اجرای روشهای کیفی در تولید
ایزو ۹۰۰۳ مدلی برای تضمین کیفیت در مرحله بازرسی محصول
ایزو ۹۰۰۴ راهنمای توسعه نظامهای مدیریت
ایزو ۲-۹۰۰۴ بازرسی سیستمهای کیفی هستند که خود قسمتی از ۹۰۰۴ هستند.
استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ در ارتباط با نظام کیفی ،‌معیاری با ارزش و با اهمیت بوده و همچنین منبای مناسبی را برای اجرای نگرش مدیریت کیفیت جامع فراهم می‌آورند با این حال اجرای این استانداردها مستلزم آن است که تولید کنندگان و تامین کنندگن یک نظام مدون و سازمان یافته را به عنوان وسیله‌ای برای تضمین مطابقت محصول با مشخصات تعیین شده به مورد اجرا بگذارند استفاده از سری استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ به عنوان یک استاندارد بین المللی در اجرای نظام‌های کیفی با وجود آنکه به علاقه و در خواست شرکتها جوامع بستگی دارد اما از روحیه ای بازار گرایانه نیز برخوردار است . این استاندارد ها را می‌توان به وسیله روشهای دستی یا تکنولوژی روباتیک در سازمانهایی که بین ۱۰ تا ۱۰۰۰ نفر نیروی انسانی دارند به اجرا درآورد.
استانداردهای ISO 9000 از شش جزء تشکیل شده‌اند عنصر اول به ایزو ۸۰۶۲ معروف است که به عنوان لغت نامه یا فرهنگ استاندارد ها ، کلیه مفاهیم مختلف مربوط به نظام کیفی را شامل می‌گردد.
دومین عنصر استاندارد ایزو ۹۰۰۰ راهنمای روشهای استفاده از مدلهای سه گانه تضمین کیفیت یعنی ایزو ۹۰۰۱ ایزو ۹۰۰۲ و ایزو ۹۰۰۳ را در برمی‌گیرد هر یک از این مدلها با هدف تضمین کیفیت تحت شرایطی مورد استفاده قرار می‌گیرد که قراردادهای همکاری، تامین مواد اولیه، فعالیت مشترک طراحی ،‌تولید و عرضه محصول و ازائه خدمات پس از فروش به فعالیهای مشترک تولیدکنندگان و تامین کنندگان بستگی داشته باشند البته باید متذکر شد که اجرای ایزو ۹۰۰۱ نسبت به دو مدل دیگر مشکلتر بوده و کلیه فعالیهای مرتبط با نظام کیفی را در بر می‌گیرد از سوی دیگر اجرا و استقرار استانداردهای ایزو ۹۰۳۳ آسانتر از دوتای دیگر است اما این استانداردها تنها شامل بازرسی نهایی و روشهای آزمایش محصول هستند . بعلاوه ایزو ۹۰۰۲ که ما بین گروه استانداردهای ۹۰۰۱ و ۹۰۰۳ قرار دارد فعالیتهای مربوط به کنترل روشهای طراحی محصول و خدمات پس از فروش را شامل نمی‌شود در نتیجه می‌توان ادعا کرد که مدلهای سه گانه تضمین کیفیت از نوع مدلهای پیشرفته و توسعه یافته هستند از سوی دیگر ISO 9004 به عنوان استانداردهای غیر قرارداری راهنمای عناصر سیستم مدیریت کیفیت را شامل می‌‌گردد. که با هدف افزایش کیفیت ساختار داخلی سازمانها مورد استفاده قرار می‌‌گیرد مدلهای تضمین کیفیت در این گروه از استانداردهای بین‌المللی امروزه به عنوان مبنای اصلی گوهی و تایید استاندارد های جهان مورد استفاده قرار می‌‌گیرند در این رابطه استانداردهای ایزو ۹۰۰۰ بسرعت از سوی کشورهای مختلف جهان به ویژه کشورهای اروپایی مورد پذیرش قرار گرفته‌اند همچنین پیرامون اهمین و نقش ایزو ۹۰۰۰ در اطمینان تضمین کیفیت در ماهنامه استاندارد از سری انتشارات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران چنین آمده است .
سازماندهی شرکتها باید به گونه‌ای باشد که عوامل انسانی ، اداری و فنی شرکت که موثر بر کیفیت هستند تحت کنترل قرار داشته باشند و این امر نیازمند برنامه ریزی و توسعه یک سیستم کیفی است که بتواند اهداف را در جهت اجرای خط مشی و کیفیت سوق دهد . ثبات و توازن زمانی حاصل می‌آید که اطمینان یابیم برای هر کالا یا خدمت مواد و تجهیزات و روشهای یکسان و شیوه مشخص شده استفاده گردیده‌اند.
بدین ترتیب می‌توان فرآیند را تحت کنترل دانست استفاده از استانداردهای سری ۹۰۰۰ سازمان بین‌المللی روشهایی را بدست می‌دهد که به کمک آنها می‌توان سیستمی مدیریتی را بمنظور اطمینان از مطابقت کامل مقررات تعیین شده با نیازهای مشتری برقرار نمود که برای این سیستم دومرحله‌ ممیزی و بازبینی در نظر گرفته می‌شود ممیزی جهت اطمینان از اینکه افراد مطابق نظام مشخص شده انجام وظیفه می‌کنند و بازبینی برای اطمینان از توامندی سیستم و تامین نیازها ،‌چنانچه در ممیزی یا بازبینی سیستم معلوم شود تولید محصول مرغوبتر با ایجاد ضایعات کمتر یا تغییر روش امکان‌پذیر می‌باشد لازم است این تغییرات صورت پذیرد در یک سازمان تضمین کیفیت یا در مدیریت بوده و او را از کسب کیفیت مطلوب می‌سازد و در شرایط قرار دادی به مصرف کننده از توانایی موسسه در تحویل به موقع کالا یا ارائه خدمات با کیفیت تصریح شده در قرارداد اطمینان می‌بخشد .
یکی از مواردی که ردر رابطه با سیستم استاندارد کیفی می‌بایست بطور جدی مورد توجه واقع شود تفاوت و وجه تمایز اینسیستم با سیستم های کنترل کیفیت است که تا کنون در سطح جهان مطرح بوده‌اند. بطوریکه کنترل کیفیت بطور کلی تامین کننده یک سیستم موثر برای تمرکز اقدامات سازمان در جهت ایجاد حفظ و بهبود کیفیت محصول و انجام کارهایی از قبیل تولیدی، توزیع و خدماتی در اقتصادی‌ترین سطحی که به رضایت مشتری یا مصرف کننده منجر شود می‌باشد بعارت دیگر سیستم کنترل کیفیت تاکید بر محصول و کالای نهایی دارد در صورتیکه سیستم استاندارد کیفی ، کیفیت تمامی مراحل و فرآیندهای کاری که منجر به تولید محصول می‌گردد را تضمین می‌نماید که در این زمینه نیز در ماهنامه استاندارد چنین آمده است.
اطمینان یا تضمین کیفیت به تمامی فعالیتهای سیستماتیک و برنامه ریزی شده لازم برای ایجاد اطمینان کافی از اینکه محصول یا خدمات نیازهای معیین شده کیفی را برآورده می‌کند اطلاق می‌شود تفاوت بارز و مشخصی که بین اطمینان (تضمین کیفیت ) و کنترل کیفیت وجود دارد این است که کنترل کیفیت شامل فعالیتهایی در ارتباط با طراحی مشخصه‌های ساخت و استانداردها،‌تولید و بازرسی است . در صورتیکه اطمینان کیفی علاوه بر فعالیتهای ذکر شده در برگیرنده کل سیستم کیفی نیز می‌باشد. به همین دلیل هدف اصلی اطمینان کیفی قابلیت دوام محصول نهایی است .
همچنین در تعریف دیگری از کنترل کیفیت و تضمین کیفیت آمده است:
تکنیکها و فعالیتهای عملیاتی که برای اجرای شرایط کیفیت مورد استفاده بکار می‌رود کنترل کیفیت نامیده می‌شود در صورتیکه تضمین کیفیت به کلیه اقدامت برنامه ریزی شده و منطقی و منظم برای فراهم کردن اعتماد کافی مبنی بر اینکه یک محصول یا خدمات شرایط معیین شده کیفیت را تامین نموده است اطلاق می‌شود.
بنابراین با توجه به اینکه یکی از اهداف اصلی سیستم استاندارد کیفی تضمین کیفیت است لذا درک صحیح آن یکی از عوامل مهم در جهت دستیابی به فضای ایده‌آل است که در سیستم کیفیت مدنظراست.
برای آشنایی بیشتر با این مقوله ویژگیهای این سیستم چنین بیان گردیده است.
مشارکت و همکاری کلیه بخشها و قسمتها اعم از پیمانکاران فرعی، فروشندگان و نمایندگی فروش و کلیه بخشهای خدماتی ،‌ تولیدی و پشتیبانی.
مشارکت کلیه کارکنان از مدیران ارشد تا کارگران ساده در توجه به کیفیت و کیفیت خواهی .
کنترل جامع فرآیند تولید از نظر کیفیت ، سود دهی، هزینه‌های تولید، قیمت تمام شده محصولات ، کیمیت تولید برنامه دریافت و توزیع مواد اولیه ، تحویل به موقع کالاهای ساخته شده به مشتریان ، رعایت اصول ایمنی در فعالیتهای تولید .
از نکات مهم و قابل توجه این سیستم نقش و مسئولیت مدیریت می‌باشد که اعتقاد اکثریت بر این است که نقش مدیریت در راس هرم نظام کیفی قرار دارد.
حمایت مدیریت از اجرای نظام روشها و تکنیکهای کارکنان و نیز در مورد مسئولیت مدیریت در این نظام کیفی، در مجله استاندارد آمده است.
بدون تردید در هر سازمان شرط لازم برای موفقیت به سیاست و اهداف آن سازمان بستگی دارد این موضوع شامل اهمین و توجه آگاهانه و مسئولانه به کیفیت نیز می‌شود مشابه با تمام سیستم‌های فراگیر شرکتی استاندارد سری ۹۰۰۰ نیز برای پیاده شدن به یک تشکیلات سازمانی خوب و کامل نیاز دارد در یک سازمان مدیران باید مسئولیتها را دقیقاً تعیین نموده و آنها را بصورت صحیح و آگاهانه به پرسنلی که عوامل موثر در کیفیت را راهبردی نموده و یا به اجرا در می‌آورند، بسپارند . همچنین درباره نقش مدیریت در سیستم کنترل کیفی می‌توان چنین بیان نمود که مدیریت پرچمدار تغییرات و حمایت کننده ایده‌های نو در زمینه‌های مختلف است وسرمایه‌گذاری در بکارگیری روشهای بروز خلاقیت و نوآوری و استفاده از تکنیکهای جدید برای کسب مهارتهای جدید ،‌ تحقیق و آموزش، بهبود مستمر در طراحی محصول و خدمات و داشتن مشتریان دائمی جز و برنامه ‌های اصلی او برای حفظ و حضور در بازار رقابتی است بنابراین اعتقاد مدیریت در این سیستم چنین است که تغییرات یک شبه ایجاد نمی‌شود بلکه در گذر زمان و با تغییر فرهنگ قدیمی و جایگزینی فرهنگ توسعه امکان پذیر است.
با توجه به مطالب ذکر شده نقش مدیریت را در این سیستم می‌توان چنین بیان نمود.
ایجاد فضای مناسبی که در آن خلاقیت و نوآوری به راحتی انجام پذیرد
داشتن برنامه مستمر در زمینه آموزش
تمرکز برنامه ها بر اساس بهبود مستمر و کیفیت بهتر محصولات
توجه به مشارکت عمومی پرسنل در بهبود کیفیت محصولات و خدمات از طریق بهبود فرآیندها.
از مواردی دیگر که سیستم استاندارد کیفی ایزو ۹۰۰۰ تاکید بسیاری بر آن نموده مسئله مشتری مداری و یا مشتری گرایی می‌باشد که نتیجه آن کسب موفقیت در بازارهای جهانی و رقابتی می‌باشد این سیستم از یک سود با تاکید بر این مطلب که خواسته‌های مشتری بطور کامل می‌بایست در محصول ،‌کالا و یا خدمات ارائه شده لحاظ گرددو از سوی دیگر بر پویایی و استمرار توجه به رضایت مشتری نیز تاکید نموده است نتیجه این امر علاوه بر موفقیت در حضور در بازار افزایش فروش و بالا رفتن سود را نیز به همراه خواهد داشت . مسئله مهم دیگر در این استاندارد کیفی که مورد توجه جدی قرار گرفته کاهش ضایعات می‌باشد این ضایعات صرفاً شامل از دست رفتن و استفاده ناصحیح از نیروی انسانی موجود می‌باشد شکل زیر اثرات و اهمیت موضوع را بوضوح تبین می‌کند.
بنابراین از مجموعه‌ مطالعات انجام شده پیرامون این موضوع ، ابعاد مختلف این سیستم را به لحاظ نقش آن در کاهش هزینه‌ها،‌جلب رضایت مشتری و حضور فعال در بازارهای جهانی و بالارفتن سطح کیفی محصولات را نشان می‌دهد. لذا پذیرش سیستم‌های کیفیت بر اساس ایزو ۹۰۰۰ برای کشورهای در حال توسعه از جمله ایران امری تقریباً ضروری و اجباری و می‌توان کیفت که امری است حیاتی زیرا از این طریق آنها قادر خواهند بود به بازارهای رقابتی جهان وارد شوند و بتوانند کالاهای خود را بفروش برسانن
فصل دوم: سیستم ایزو در ایران

======