فهرست/چکیده

+

چکیده

در این مقاله به تعریف ، منابع انتشار آلاینده های هوا، آلاینده های هوا، حفاظت با آلودگی هوا، مهمترین آلوده  کننده هوا و عوارض آن، تاثیرات آلودگی هوا برکودکان، دی اکسید کربن و اهمیت آن در کیفیت هوای داخل ساختمان ها و شاخص های کیفی هوا و برنامه هاى جامع کاهش آلودگى هواى تهران داراى هفت محور است، را مورد بررسی قرار می دهد.

به وجود هر نوع آلاینده اعم از جامد، مایع، گاز و یا تشعشع پرتوزا و غیرپرتوزا در هوا به مقدار و در مدت زمانى که کیفیت زندگى را براى انسان و دیگر جانداران به خطر اندازد و یا به آثار باستانى و اموال خسارت وارد آورد آلودگى هوا اطلاق مى شود. شش آلاینده اصلى داریم که به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم بندى مى شوند؛ آلاینده اولیه موادى هستند که در اثر منابع مستقیماً به هواى محیط وارد مى شوند و شامل پنج آلاینده منوکسیدکربن (CO)، دى اکسید نیتروژن (NO2)، دى اکسید گوگرد (SO2)، ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرون و سرب (Pb) است. آلاینده هاى ثانویه موادى هستند که در اثر فعل و انفعالات موجود در هواى اطراف زمین به وجود مى آیند. در این گروه مى توان ازن را نام برد.بنا بر گفته هاى رشیدى منابع آلودگى هوا دو دسته هستند: ۱- منابع طبیعى از جمله: توفان ها و گرد و غبار، فعالیت آتشفشانى، دود و خاکستر آتش سوزى هاى جنگلى و…

۲- منابع مصنوعى : وسایل نقلیه موتورى، صنایع و نیروگاه ها  و…

واژه های کلیدی: آلودگی هوا، منابع انتشار ، آلاینده های هوا، حفاظت ، آلوده  کننده  ، عوارض ، دی اکسید کربن و شاخص های کیفی هوا

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

فهرست مطالب

مقدمه    ۱
تعریف آلودگی هوا    ۱
منابع انتشار آلاینده های هوا:    ۲
آلاینده ها ی هوا    ۳
گازها    ۳
    ۴
حفاظت با آلودگی هوا:    ۴
مهمترین آلوده  کننده هوا :    ۶
:    ۶
تاثیرات آلودگی هوا برکودکان:    ۷
دی اکسید کربن و اهمیت آن در کیفیت هوای داخل ساختمان ها:    ۸
شاخص های کیفی هوا    ۹
محور اول- خودروهاى نو    ۱۱
محور دوم- خودروهاى مستعمل    ۱۲
محور سوم- حمل و نقل عمومى    ۱۳
محور چهارم- سوخت    ۱۳
محور پنجم- معاینه فنى    ۱۳
محور ششم- ترافیک    ۱۴
محور هفتم- آموزش    ۱۴
منابع  آلودگى هوا    ۱۴
منابع    ۲۲

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

مقدمه

هوای پاک مایه شادمانی زندگی بشری است که نیاز به آن بیش از نیاز به غذا و آب
می باشد. صنعت مدرن امروز، باعث تولید گازها و ذرات زیادی می شود که هوای آزاد را آلوده می کنند. در گذشته زغال در صنعت باعث تولید دی اکسید گوگرد زیادی می شد، ولی امروز به دلیل محتویات کم گوگرد در زغال، سوخت آن مشکلات زیادی تولید نمی کند ولی وسایل نقلیه موتوری مشکل اساسی هستند که دی اکسید نیتروژن و ذرات آلی غیر قابل تجزیه تولید می کنند که تحت اثر اشعه خورشید به ازن تبدیل می شود که مهمترین آلوده کننده هوا می باشد. گاز دی اکسید نیتروژن ( NO2 ) هوا را به رنگ قهوه ای در می آورد و این وضعیتی است که بسیاری از شهرها در فصل تابستان با آن مواجه هستند . ذرات ریز که در اثر سوخت موتورهای بنزینی و گردوغبار جاده ای، دود حاصل آتش سوزی و گرده های گیاهان تولید می شود  عامل آلودگی هوا در روزهای زمستانی است .

تعریف آلودگی هوا

آلودگی هوا یعنی افزایش میزان  گازهای سمی و ذرات ریز جامد و مایع در هوا در غلظت هایی که تهدید کننده سلامتی هستندسالیانه ۳ میلیون نفر در اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند  که ۹۰ درصد آنان در کشورهای توسعه یافته هستند . دربعضی کشورها تعداد افرادی که در اثر همین عامل جان خود را از دست می دهند بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است. این مرگ و میر بطور خاص مربوط به آسم، برونشیت – تنگی نفس و حملات قلبی و آلرژی های مختلف تنفسی است .
آلودگی هوا به وجود هر ماده ای در هوا که میتواند برای انسان یا محیط او مضر باشد اطلاق می گردد. آلاینده ها ممکن است طبیعی و یا ساخته دست بشر باشند و ممکن است به اشکال مختلف ذرات جامد یا قطرات مایع یا گاز باشند که بالغ بر ۱۸۰ آلاینده می باشند

منابع انتشار آلاینده های هوا:

منابع آلوده کننده هوا به دو قسمت طبیعی و مصنوعی تقسیم بندی می شود.
منابع طبیعی

–  فعالیت های آتشفشانها و آتش سوزی جنگل ها

– گرد و غبار طبیعی

– دود و مونواکسید کربن ناشی  از آتش سوزی ها

– گاز رادون ناشی از کانی های زمین

– درختان کاج که ترکیبات آلی را از خود متصاعد می کنند. – منابع مصنوعی
وسایل نقلیه موتوری مشکلی اساسی هستند که دی اکسید نیتروژن که مهمترین آلوده کننده هوا است را تولید می کنند .سایر منابع مصنوعی آلوده کننده هوا عبارتند  زغال سنگ سوزها ، صنایع مختلف آلودگیهای ناشی از سوزاندن بقایای کشاورزی

آلاینده ها ی هوا

ترکیبات آلوده کننده هوا به دو قسمت گازها و ذرات جامد تقسیم می شوند :
ذرات جامد

ذرات کوچک و جامد براساس اندازه تقسیم می شوند و عبارتند از: pm10  و pm2/5 . دسته اول  ذراتی که دارای قطر کمتراز ۱۰ میکرومتر هستند و دسته دوم ذراتی که  دارای قطر کمتر از ۵/۲ میکرومتر هستند . ذرات با قطر کمتر از ۵/۲ میکرومتر برای سلامتی زیانبارترند.

======