تصویربرداری MRI

تصویربرداری MRI

قیمت :   ۳۰۰۰ تومان ( سه هزار تومان)

تعداد صفحات:

۳۰(سی)

دسته :

پزشکی و سلامت

نوع فایل:

Word

توضیحات:


فهرست مطالب

مقدمه

MRI

مزایای سی تی اسکن

عکسبرداری با اشعه X

؟

؟

تراکم پروتونی ( PD )

زمان استراحت اسپین – شبکه ( T1 )

عوامل مؤثر در a

مزایای روش MRI نسبت به روش CT

عدم مزایای روش MRI نسبت به روش CT

Entry slice phenomenon

Saturated Beaten down

Intra voxel dephasing

Pre-saturation

کاربردهای دیگر تکنیکpre saturation

Vascular and cardiac Imaging

Bright Blood Imaging

Data Collection Image Formation

SNR

عواملی که بر SNR تاثیر دارند

مزایا و معایب MRI در یک روش تشخیصی

اصول فیزیکی و عملکردMRI

جدیدترین کاربرد های تشخیصی MRI

تشخیص و درمان سرطان پروستات

Functional Magnetic Resonance Imaging )fMRI)

مزایا و معایب استفاده از fMRI

پردازش تصویر و جداسازی بافت ها

ایمنی در MRI

منابع و ماخذ

 

مقدمه :

در تصویربرداری به روش MRI ، بجای استفاده از اشعه X (که در عکسبرداری عادی و CT scan انجام می‌شود)، از میدانهای قدرتمند مغناطیسی جهت تصویربرداری استفاده می‌گردد. قدرت این میدان مغناطیسی، حدود ۱۰٫۰۰۰ برابر میدان مغناطیسی کره زمین است. به همین دلیل، توصیه می‌گردد تا کلیه اشیای فلزی همراه، از فرد دور گردد. کسانی که پیوند گوش داخلی انجام داده‌اند، یا گیره‌های آنوریسمی مغزی دارند یا از مفصل مصنوعی استفاده می‌کنند، نباید از روش MRI استفاده نمایند. همچنین، برخی از انواع دریچه‌های مصنوعی و برخی اجسام فلزی درون بدن (مثل پلیسه‌های داخل چشم) در صورت وجود می‌توانند هنگام انجام MRI، خطرآفرین باشند.
تاکنون، هیچگونه ضرر خاصی از میدانهای مغناطیسی قوی و MRI گزارش نشده است. با این حال، انجام MRI ، جهت خانمهای باردار توصیه نمی‌گردد. MRI، در بسیاری از بافتهای بدن، تصاویر بسیار دقیقتری نسبت به عکس ساده اشعه X و CT scan بدست می‌دهد. با این حال، در برخی بافتها، تصویر آن دقت کافی ندارد. MRI نسبت به CT scan، هزینه بیشتری دارد و وقت‌گیرتر است. به همین دلیل از آن در موارد اورژانس استفاده نمی‌شود.

سی تی اسکن

scan ، نوعی عکسبرداری با اشعه X است. در این روش، اشعه ‌X در مقاطع مختلف، شبیه برش، به عضو مورد نظر تابیده می‌شود و توسط پردازش کامپیوتری، تصویری از مقاطع آن عضو بدست می‌آید که در حالت عادی، با عکس ساده رادیوگرافی ممکن نیست. بدلیل توانایی CT scan در تمایز بافتهای مختلف نظیر ریه، استخوان و عروق خونی، این روش در بررسی و تشخیص تومورها، بیماریهای قلبی عروقی، جراحات و بیماریهای عضلانی – اسکلتی مفید می‌باشد. همچنین با کمک تزریق ماده حاجب به داخل عروق، می‌توان تصاویر دقیقی از ساختمان عروقی عضو مورد نظر تهیه کرد.

مزایای سی تی اسکن

برخلاف تصویربرداری عادی با اشعه X ، تصویربرداری با روش CT ، جزئیات دقیقی از مشخصات بافتهای مختلف را در اختیار قرار می‌دهد.
– CT scan، بدون درد، غیرتهاجمی، مطمئن و ارزان است.
– تصویر CT ، به سرعت و آسان آماده می‌شود. بعنوان مثال، در تصادفات، که سرعت عمل در نجات جان بیمار بسیار مؤثر است، می‌توان به سرعت از CT scan استفاده نمود.
– با کمک CT scan ، نیاز به اقدامات تهاجمی‌تر جهت تشخیص بیماریها (نظیر نیاز به جراحی یا نمونه‌برداری) کاهش یافته است.

معایب سی تی اسکن

میزان اشعه X دریافت شده در این روش (m Sv 10)، بیشتر از عکسبرداری عادی با اشعه X است.
– خانمها در صورتی که احتمال بارداری می‌دهند، حتماً باید پزشک خود را مطلع سازند تا در صورت ضرورت انجام CT scan، این عمل با رعایت نکات ایمنی و استفاده از پوشش‌های محافظ انجام گیرد.
– احتمال وجود حساسیت به ماده حاجب، نادر است ولی وجود دارد. همچنین، مادران شیرده، تا ۲۴ ساعت پس از تزریق ماده حاجب، باید از شیردهی خودداری کنند.

عکسبرداری با اشعه X

اشعه X، نوعی پرتو الکترومغناطیس است که قابلیت عبور از بافتهای مختلف بدن را – به میزانهای متفاوت – دارد. بعنوان مثال، از بافت ریه به آسانی و از بافت استخوان به دشواری عبور می‌کند. با وارد شدن اشعه X از یک طرف و ثبت اشعه عبور کرده از طرف دیگر بدن یا اعضای بدن، می‌توان تصویری از محتوای اعضا بدست آورد. همچنین در انواعی از عکسبرداری با اشعه X، همانند آنژیوگرافی و عکسهای سریال لوله گوارش، با کمک عکسهای متوالی و متعدد، اطلاعاتی از ساختار و عملکرد برخی آنها بدست می‌آید و با کمک تزریق مواد حاجب، بررسی این اعضا با سهولت و دقت بیشتری میسر می‌گردد. استفاده از اشعه X در تصویربرداری، با افزایش آسیب‌پذیری سلولها و احتمال بروز بدخیمی همراه است. به همین دلیل، در تهیه تصاویر رادیوگرافی، همواره از حداقل میزان اشعه لازم استفاده می‌شود. با رعایت حداقل اشعه تابیده شده و کاهش تعداد دفعات انجام رادیوگرافی و محدود کردن آن به موارد ضروری، این عمل با خطر خاصی همراه نخواهد بود. با این حال، در کودکان و نوجوانان، همچنین در خانمهای باردار، در صورت نیاز به انجام رادیوگرافی، رعایت برخی نکات ایمنی نظیر استفاده از پوشش مخصوص محافظ، الزامی است.

ماموگرافی

در این روش، همانند سایر روشهای عکسبرداری با اشعه X ، تصویری از داخل بافت پستان بدست می‌آید. با کمک ماموگرافی، پزشک معالج از وجود توده‌ها و بیماریهای خوش‌خیم یا بدخیم (سرطانی) پستان مطلع می‌گردد. توصیه می‌گردد همه زنان بالای ۴۰ سال، سالانه جهت انجام معاینه پستان و ماموگرافی، به پزشک خود مراجعه نمایند. زیرا انجام معاینه و ماموگرافی، در تشخیص زودرس و به موقع بیماریهای بدخیم پستان (که ازجمله شایعترین سرطانها در خانمها می‌باشند) بسیار کمک‌کننده است و درمان مناسب آن را امکان‌پذیر می‌سازد. میزان تشعشع در ماموگرافی، بسیار کم است و انجام آن، بدون خطر است. با این حال، خانمهای باردار، باید رادیولوژیست را مطلع نمایند تا جهت انجام ماموگرافی، از پوششهای محافظ ویژه استفاده گردد.

اصول فیزیکی MRI

ماده اکسیژن – ۱۶ و کربن – ۱۲
۱۶O:  پروتون     P2 × ۴ = ۸
نوترون     N2 × ۴ = ۸
۱۲C:  پروتون     p2 × ۳ = ۶
نوترون       n2 ×۳ = ۶
سایر هسته ها که دارای شرایط زیر هستند در میدان مغناطیسی خارجی تحریک می شوند:
الف – A فرد و Z زوج مانند کربن – ۱۳
۶C:   پروتون       p2 × ۳ = ۶
نوترون        n1 + n2 × ۳ = ۷
ب – A فرد و Z فرد مانند ازت N و هیدروژن  H
۶C :  پروتون    P1+P2×۳ = ۷
نوترون    n2 × ۳ = ۶
ج- A زوج و Z فرد مانند ازت – ۱۴
۷N:  پروتون     p1 + p2 × ۳ = ۷
نوترون      n1 + n2 × ۳ = ۷

هنگامیکه بافت در یک میدان مغناطیسی خارجی قرار می گیرد، چه اتفاقی می افتد؟
در هر سانتی متر مکعب از بافت نرم، میلیاردها هسته هیدروژن ( پروتون ) وجود دارد. ابتدا این پروتونها یا مغناطیس های کوچک بطور نامرتب در امتدادهای مختلفی قرار دارند به طوریکه برآیند نیروهای مغناطیسی آنها برابر صفر است.
پس از قرار گرفتن در یک میدان مغناطیسی خارجی قوی، پروتونها سعی می کنند خود را در راستای میدان مغناطیسی خارجی قرار دهند.
تعداد پروتونهایی که در جهت میدان مغناطیسی خارجی قرار می گیرند، اندکی بیش از تعداد پروتونهایی است که در جهت خلاف میدان مغناطیسی خارجی قرار می گیرند. لذا برآیند میدان مغناطیسی پروتونها، برداری در جهت میدان مغناطیسی خارجی خواهد بود که به آن بردار مغناطیسی برآیند،( M ، Magnetization Vector )  می گویند.
با اعمال میدانهای مغناطیسی گرادیانی به میدان یکنواخت خارجی، میدان مغناطیسی برآیند در هر جزء کوچک از جسم ( Voxel ) با اجزاء کناری، تفاوت کرده و لذا فرکانس لارمور در هر وکسل مقدار خاصی خواهد شد که با فرکانس لارمور وکسلهای اطراف آن متفاوت است.

اعمال موج با فرکانس رادیویی ( RF Waves )
زمانیکه این امواج بافرکانس لارمور بر هر وکسل در جسم تابیده شود،یک میدان مغناطیسی متناوب بروکسل مورد نظراعمال شده ودر نتیجه بردار برآیند(M)در آن وکسل منحرف می شود.زاویه انحراف ( Rotation or Flip Angle ) بستگی به شدت امواج RF و مدت زمان تابش ( Pulse Duration ) دارد. میدان مغناطیسی امواج RF عمود بر میدان خارجی، اعمال می گردد.

پس از قطع امواج RF چه اتفاقی می افتد؟
با قطع امواج RF، بردار برآیند ( M ) با یک حرکت تقدیمی ( فرفره ای ) خود را در جهت میدان مغناطیسی خارجی ( راستای قبل از اعمال امواج RF ) قرار می دهد.این بازگشت در یک سیم پیچ، یک جریان القایی  بوجود می آورد که همان سیگنال الکتریکی MR  است و به آن سیگنال « واپاشی القایی آزاد » (  Free Induction Decay, FID ) گویند.
از سیگنال FID سه پارامتر زیر را می توان بدست آورد:
۱-تراکم ( دانسیته ) پروتونی ( PD )
۲- زمان استراحت اسپین – شبکه ( T1 )    ( Spin – Lattice Relaxation Time )
۳- زمان استراحت اسپین – اسپین ( T2 )    ( Spin – Spin Relaxation Time )
تراکم پروتونی ( PD )
این پارامتر در حقیقت میزان تراکم هسته های هیدروژن در بافت مورد نظر ( وکسل مورد نظر ) را نشان می دهد. بافتهای با مقدار آب بیشتر، تراکم پروتونی (  PD ) بیشتری دارند. تصاویری که براساس اختلاف تراکم پروتونی بدست می آید (  PD – Weighted Image ) گویند.
تراکم پروتونی را تراکم اسپین ( Spin Density ) نیز گویند.

زمان استراحت اسپین شبکه ( T1 ) :
با حذف موج RF، پروتون هایی که تحت تاثیر این امواج از وضعیت تعادل خود خارج شده بودند، با یک حرکت تقدیمی به وضعیت اول خود بر می گردند و در نتیجه شبکه اتم های موجود در هر وکسل به وضعیت اول خود برمی گردد. زمان لازم برای این بازگشت شبکه اتم ها به حالت اول را زمان استراحت اسپین – شبکه گویند و با پارامتر T1 معرفی می گردد.
T1  مدت زمانی است که ۶۳ درصد شبکه به وضعیت تعادل خود برمی گردد.
این پارامتر را می توان با باز یافت مؤلفه بردار   M در راستای محور  Z ( راستای میدان مغناطیسی خارجی B0 ) نشان داد.
عوامل مؤثر در T1:
۱- عناصر تشکیل دهنده بافت
۲- ساختمان بافت
۳- عناصر اطراف بافت
۴- شدت میدان مغناطیسی ( B0)

زمان استراحت اسپین اسپین ( T2 ):
بعد از قطع امواج  RF، پروتونهای تحریک شده ، به حالت اول خود برمی گردند. زمان برگشت پروتون ها به حالت اول را زمان استراحت اسپین – اسپین گویند و با پارامتر T2 بیان می شود.
T2 مدت زمانی است که ۳۷ درصد پروتون های تحریک شده هنوز در حالت تحریکی باقی هستند.
پارامتر T2 را با کاهش دامنه مؤلفه بردار M در راستای محور Y ها ( My ) بیان می کنند.

عوامل مؤثر در a
۱- ناهمگنی میدان مغناطیسی خارجی
۲- ناهمگنی میدان مغناطیسی داخل بافت
تصویر برداری با روش « تشدید مغناطیسی هسته » (  MRI )  شامل مراحل زیر است:
۱- قسمت مورد نظر ازبدن بیمار در یک میدان مغناطیسی ثابت و قوی قرار می گیرد.
۲- یک سری میدانهای مغناطیسی متغیر ( Gradient ) با شدت کم به بیمار اعمال می شود.
۳- در همان حال یکدسته امواج رادیویی ( RF ) با طول موج معین، به صورت پالس تابیده می شود.
۴- پس از هر پالس امواج RF، از بدن بیمار علایم ( Signals ) الکتریکی دریافت می گردد.
۵- این علایم توسط کامپیوتر پردازش شده و به صورت تصویر در روی صفحه مونیتور ظاهر می شود.

مزایای روش MRI نسبت به روش CT
۱- تصاویر با کنتراست بالا
۲- تصویر برداری از جهت های مختلف بدن
۳- عدم استفاده از پرتوهای یونیزان
۴- نداشتن آرتی فکت سختی دسته اشعه ( بخصوص در مواردیکه ضایعه در کنار استخوان قرار دارد).
۵- قابل پیش بینی بودن آرتی فکت ناشی از جسم فلزی در بدن
۶- بیمار نیاز به آمادگی خاصی ندارد.
عدم مزایای روش MRI نسبت به روش CT
۱- گرانتر و کمتر در دسترس بودن.
۲- مدت زمان تصویر برداری طولانی تر است.
۳- قدرت تفکیک فضایی کمتر.
۴- آرتی فکت جریان ما

Entry slice phenomenon 
پدیده ورود به لایه : این پدیده مربوط به سابقه تحریک هسته هاست هسته اتمهایی که در حین فرایند جمع آوری داده ها تحت تابش مکرر پالسهای RF قرار می گیرند اصطلاحاً اشباع می شوند .
Saturated Beaten down
بردار مغناطیسی برآیند این هسته ها نهایتاً به یک وضعیت تعادل می رسد و سیگنالی متناسب با TR و TE و FA و کنتراستی متناسب با بافتی که در آن قرار دارند تولید می کند .

فایل کامل این تحقیق ۳۰ صفحه بصورت ورد WORD می باشد.
در تمامی ساعات شبانه روز >> پرداخت آنلاین و دانلود آنلاین پروژه

 


توجه مهم :

*دوست عزیز در صورت نداشتن رمز پویا یا قطع بودن درگاه بانکی ، لطفا نام پروژه درخواستی خود را جهت هماهنگی برای دریافت شماره کارت واریزی و دریافت لینک دانلود، به واتساپ پشتیبانی سایت  ۰۹۳۹۲۷۶۱۶۳۰  ارسال کنید *(از ساعت ۸ الی ۲۳)

Related posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *